Thursday, July 29, 2010

SINGLECIOUS

Ku bahagia!!!

29/07/2010(Thursday)-Mencuba bertahan dalam hidup yang penuh dengan pancaroba ni memang menguji diri dalam semua segi.Segi tiga?segi empat?Segi kolej?uik?!bukan ye.Umpama Cerah, mendung, Gelap keadaan cuaca ,sama la juga lurus ataupun liku-liku perjalanan yang kita tempuh ni, tak bermakna membayangkan mati je.

Bahagia dalam status 'bujang' tu pelik tapi benar!Mungkin ada setuju mungkin tak, cos mungkin korang adalah mangsa keadaan @ korang la Pemangsa. Ada caranya kalau u all nak 'bujang' dari relationship,Elok datang kene la elok pergi juga.Ikut dalam kamus "jiwa Raga", bermaksud...bertindak mengikut atas budi bicara la.*aku reka statement ni.haha!

Break off/Break down/Break heart/Break out without this, is $%^&&@$^$&$%!!!

-Buat temu janji: Sebelum memulakan proses memutuskan hubungan, elok membuat janji temu dulu sama ada melalui khidmat ringkas (SMS) atau telefon. Minta si dia luangkan waktu untuk membicarakan sesuatu yang penting antara korang berdua. *jangan gopoh!relax sudah.

-Temui Si Dia:Cara terbaik menyampaikan hasrat memutuskan hubungan itu adalah bersemuka kerana ia menampakkan KEDEWASAAN korang dan si dia. Ia juga memudahkan korang berdialog & merungkaikan permasalahan bersama.Putus kasih menerusi SMS, telefon,e-mel atau surat hanya akan membuat pasangan keliru malah menganggap korang PENGECUT & TIDAK BERTANGGUNG JAWAB terhadap komitmen. Secara tak langsung ia akan meninggalkan kesan negatif.*100% aku dapat melalui telefon.so negatif ,kan.

-Jujur:Sampaikan secara jujur apa yang korang rasakan terhadap hubungan korang saat itu sama ada BOSAN atau TIDAK SENANG dengan perhubungan selama ini. Apa pun, Ia haruslah ditutur dengan cara berhemah. *mulut cakap lain, otak fikir lain, dalam hati lagi la lain.haiya!

-Sampaikan alasan khusus:Alasan yang disampaikan harus mengkhusus dan sangat kuat untuk menyokong keputusan korang. Kalau perasaan sudah jitu untuk memutuskan perhubungan, jangan goyah atau membuka peluang semula. Sampaikan ALASAN KUAT tanpa pengaruh setan-setan atau mana-mana pihak.*Ini tidak ,disebalik alasan tu ada alasan lain.Cisdel!


-Bercakap baik:Jangan ungkapkan kata yang mengecewakan perasaannya atau berunsurkan sindirian. Meskipun korang memiliki orang ketiga, jangan nyatakan ia sebagai alasan sebenar kerana ia sangat menyakitkan hati. *kalau lepas tangan je lagi sakit.

-Kendalikan Emosi:Emosi harus dikawal pada pertemuan terakhir itu kerana menjerit @ berlawan kata-kata dengan keras tidak akan menyelesaikan keputusan yang bakal diambil itu. Sebaiknya hiburkan hatinya kerana dia mungkin akan menangis ketika mendengar kata-kata korang, profesional la beb. Sekiranya berbicara dengan lembut dari hati ke hati, tanpa emosi membuak-buak, lambat laun si dia akan memahami.InsyaAllah. Berbicara pada alasan yang logik dan gunakan bahasa yang menenangkan seperti..."Saya harap awak mengerti keadaan diri saya saat ni. Saya yakin awak akan bertemu seseorang yang lebih baik daripada saya....", *lepas tu GILA TALAK.ayoyo.

-Ucapkan rasa terima kasih:Sebaiknya, sampaikan penghargaan dengan ungkapan terima kasih untuk hubungan yang sudah anda jalin bersamanya. Misalnya, "Terima kasih kerana sepanjang 2 tahun kita bersama. Saya minta maaf kalau ada kekurangan diri yang tidak menyenangkan awak" atau "saya sudah menganggap awak seperti adik sendiri (uik?! kahkah), jadi kalau ada masalah, jangan segan hubungi saya" * tapi remove from all those things.lawak DAJAL durjana.


p/s:belajar & sedarlah.

5 comments:

Nurul Adeq Poja said...

i loike this :p Singlecious kite2 je cisDEL! hahaha

siti fathiyah said...

iyeppy!ada ahli!!!

lizz said...

entry paling mangkuk ayun pernah ku bace kat sini!!!!wahahahaha. tajuk je dah tau ayat mangkuk dalam neh :P

pillow mmg berkesan.muahahaha! *tetibe

ehem,makjah terjangkit virus blog nampak.wakaka!

Moumo said...

sengal gile entry ne,
hadooo je la.

but anyway being single is the best and kepale otak memang free dr masalah kejelesan tak tentu pasal,abeskn duet bergayut n belanje balak (btter blnje mak bapak kite),boley lepak xpyh nk jd prpn gedix n gatal mereport kt balak (sumpah taske prpn cmneh)

yepp,kite geng single
hidop single!!!

siti fathiyah said...

i love la uooalllzz so much!hahahaah!edop singlecious!hahahha!