Thursday, December 31, 2009

Photoshoot (gadis) for Perempuan Magazine



31/12/2009(Thursday)- Hari terakhir bagi bulan December dan juga hari terakhir untuk 2009 ini dipenuhi dengan aktiviti yang padat. Photoshoot adalah aktiviti yang di 'highlight' hari ini, selain kerja dan new year countdown@ celebration! .

Kelmarin , pihak Alaf semenanjung (majalah perempuan) sudah menghubungi Fath untuk membuat sesi bergambar (photo shoot) untuk ruangan gadis bagi keluaran awal tahun depan. Secara tidak langsung ia merupakan photoshoot terakir bagi tahun 2009 dan pembuka bagi kemunculan Fath bagi tahun 2010.

Bangun selewat 10 a.m kerana cukupkan tidur yang tergadai kelmarinnya. Keluar rumah auntie di Damansara Height jam 11.15 a.m terus menuju ke Manjalara, iaitu lokasi yang dijanjikan( office Alaf Semananjung). Tepat jam 12 p.m Fath tiba dibawah office mereka. Menunggu crew yang lain turun dan terus gerak secara konvoi menuju ke lokasi photo shoot iaitu Desa Park City, tidak jauh dari Office mereka.

outfit pertama

Photo shoot out door dipilih kali ini, Kena bertahan dengan cuaca panas , maklumlah tengah hari kan...

Outfit kedua

bbm dengan deng

Pertama kali di make-up kan oleh make-up artist Abang Zul Bastari. Dia menekan lebih di bahagian mata Fath sebagai fokus utama bagi menyolek Fath.Senang bekerja dengan nya yang
sporting dan tidak garang.

Outfit ketiga

Camera man pula adalah Tapok, Fath memang sudah biasa bekerjasama dengan dia dalam sesi photo shoot ni, sudah tahu apa yang dia mahukan.Tengoklah apa yang Fath perlu lakukan, yang pelik-pelik memang kegemaran si Tapok ini...janji happy.

bersama afnan(anan) reporter


bersama Abang Zul Bastari (make up artist)

Dia lah yang menguruskan segalanya untuk photo shoot ini.

Selesai sahaja photo shoot Fath di temu ramah oleh Anan sambil itu, makan. Lapar sangat! sebab dari pagi lagi Fath tidak makan, takut gastrik serang kembali, sebab semalam Fath mengalami muntah-muntah dan pening teramat.Hendak tahu cerita semalam? Baca post berikutnya.

Setelah selesai di temu ramah, Fath terus pandu ke Kantor, kerja pula sampai malam. Habis kerja terus celebrate new year di Genting!huhu... Terima kasih kerana membaca.

Monday, December 28, 2009

5 activities in 1 day


27/12/2009(Sunday)-Bangun je..mengantok sebab tidak cukup tidur..terus bersiap untuk ke kantor..sebagai aktiviti pertama,Seperti biasa cari sarapan, entah kenapa tengah gian makan roti boy..sedap.. dan mulakan kerja dengan baik.Hari ini mood biasa cuma tiada keselesaan badan, serba serbi tidak kena, bulan mengambang la.Hari ini pulang kerja awal sejam dan terus ke Kajang untuk melawat mama,sebagai aktiviti ke-2, sebelum itu menjemput Faridah di balai polis, dan asiyah di Taman Mesra. Setiba nya di wad, kelihatan ramai juga pelawat-pelawat lain berada disitu. Ayah dan adik-adik yang lain juga pun ada. Tidak lama kemudian Hajar dan suaminya tiba. Pengantin baru tu.

there we are...

Selepas masa melawat tamat, kami geng sekolah ini terus pergi ke Oldtown , Metro Point, Kajang sebagai aktiviti ke-3 Fath. Meluangkan masa bersama, bukan senang untuk kami berkumpul, Fath memang sibuk dengan macam-macam, asiyah kerja, Hajar sudah kahwin kena lebihkan kelurganya, Faridah masih belajar di Kuching ,sarawak. Rabu ini dia pulang kesana, inilah masanya untuk meluangkan masa walaupun seketika. Rakan yang lain masih sibuk sehingga sekarang belum dapat jumpa lagi. Aktiviti ke-4 pula berjumpa pula sebentar dengan Abang Tony di secret Recipe,Metro Point, Kajang.kawan lama yang akan berjumpa 2 tahun sekali sahaja.hihi..Dia datang nak bagi hadiah.Terima Kasih!

K-ron..awat muka gitu??hahah!!

Kek birthday Abah! siap ada api tu..hahah!!

Happy birthday Abah (family angkat), sweet 54!, Selepas sahaja reunion tadi Fath terus ke rumah Abah untuk menyambut birthday abah dirumahnya bersama-sama ahli keluarganya, untuk aktiviti ke-5 ini, tidak lengkap dengan tetamu iaitu Abang Adook, isteri dan anaknya tidak dapat hadir kerana rumahnya dirompak.Kesian nya. Semoga selepas ini lebih mendapat rezeki melimpah lagi.

Tetamu yang hadir

Abah dan Shadiya(cucu pertama)

Shadiya, mak Diya and Fath

with Abah!

Hadiah dari Abang Tony dan Abah untuk birthday Fath(14/12/2009)

Walaupun tidak cukup tidur, tidak berapa sihat, Fath tetap nak juga luangkan masa bersama mereka, bukan selalu jumpa dan ini merupakan antara aktiviti penutup bagi 2009,Sorry to Deng buat dia risau atas kesihatan Fath sejak dua menjak ini, Fath yang degil makan ubat dan suka paksa diri sehingga tidak cukup rehat ini memang perlu ditegur, kerana Fath ni bila sibuk senang jatuh sakit.Love you Deng!!!Secara tidak langsung Fath telah menyenaraikan azam bagi 2010 nanti untuk lebih baik dalam apa jua.InsyaAllah.Nantikan post yang pelbagai lagi selepas ini.


Sunday, December 27, 2009

Blackberry Plans


Fath pelanggan setia maxis ,sebab tiada masalah apa pun berlaku sepanjang perkhidmatan, tetapi memandangkan sekarang menggunakan talifon Blackberry , secara automatik harus melanggani Blackberry Service (BIS), pening juga nak buat pilihan yang terbaik dan menjimatkan.

Keputusan akan dibuat dan jawapan akan diketahui pada january, selesaikan apa yang patut diselesaikan, jangan ada keraguan mahupun contract.Keputusan ditangan sendiri.

Saturday, December 26, 2009

Live like we're Dying by Kris Allen



Sometimes we fall down and can't get back up
we're hiding behind skin that's too tough
how come we don't say I love you enough
till it's to late, it's not too late

Our hearts are hungry for a food that won't come
we could make a feast from these crumbs
and we're all staring down the barrel of a gun
so if your life flashed before you
what would you wish you would've done

Yeah... gotta start
lookin at the hand of the time we've been given here
this is all we got and we gotta start pickin it
every second counts on a clock that's tickin'
gotta live like we're dying

We only got
86 400 seconds in a day to
turn it all around or throw it all away
we gotta tell 'em that we love 'em
while we got the chance to say
gotta live like we're dying

And if your plane fell out of the skies
who would you call with your last goodbyes
should be so careful who we live out our lives
so when we long for absolution
there'll no one on the line

Yeah... gotta start
lookin at the hand of the time we've been given here
this is all we got and we gotta start pickin it
every second counts on a clock that's tickin'
gotta live like we're dying


We only got
86 400 seconds in a day to
turn it all around or throw it all away
we gotta tell 'em that we love 'em
while we got the chance to say
gotta live like we're dying

Like we're dying oh-- like we're dying [x2]

We only got
http://www.elyricsworld.com/live_like_we're_dying_lyrics_kris_allen.html
86 400 seconds in a day to
turn it all around or throw it all away
we gotta tell 'em that we love 'em
while we got the chance to say
gotta live -- like we're dying

We never know a good thing till it's gone
you never see a crash until it's head on
all those people right when we're dead wrong
you never know a good thing till it's gone

Yeah... gotta start
lookin at the hand of the time we've been given here
this is all we got and we gotta start livin it
every second counts on a clock that's tickin'
gotta live like we're dying

We only got
86 400 seconds in a day to
turn it all around or throw it all away
we gotta tell 'em that we love 'em
while we got the chance to say
gotta live like we're dying

Like we're dying oh -- like we're dying [x2]

We only got
86 400 seconds in a day to
turn it all around or throw it all away
we gotta tell 'em that we love 'em
while we got the chance to say
gotta live like we're dying
live like we're dying

simPATI

simPATI @ Maxis (di Indonesia)

Inilah nombor yang Fath gunakan semasa trip Bandung dan Jakarta tempoh hari. Panjang kan nombor di Indonesia? Fath ini sudah lah tidak suka nombor apatah lagi hendak mengingati nya. Sama sahaja seperti maxis atau seumpama dengannya di Malaysia terdapatnya perkhidmatan 3G,HSDPA/EDGE/GPRS, Roaming international, transfer Pulsa(credit), video call dan pelbagai lagi..tetapi apa yang lebih menariknya terdapat Blackberry service sekali! Pergh!!! di Malaysia harus daftar terlebih dan di cas perkhidmatannya.

Memang tidak hairan la mejoriti penduduk disana menggunakan Blackberry. Harga Blackberry pun lebih murah, di sana bagi Blackberry curve tidak sampai Rm1000 pun, Blackberry Bold pula dalam Rm 1600.

Apa pun ada sebab tertentu kenapa begitu. Setiap benda ada kelebihan dan kekurangan nya.

Friday, December 25, 2009

My Boyfriend is........

Deng Dang & Dong Dang

Siapakah Deng? Deng ialah Boyfriend Fath...huhu..Maksud Deng dalam bahasa sarawak ialah 'sayang'..Ramai yang tertanya siapakah yang selalu Fath sebutkan dalam blog Fath ini...Dia ada dalam handphone Blackberry (hitam) itu. Kesimpulannya ..biarlah rahsia..muahahaha!!

I see You by Leona Lewis from Avatar soundtrack




I see you
Walking through a dream
I see you
My light in darkness breathing hope of new life
Now I live through you and you through me
Enchanting
I pray in my heart that this dream never ends
I see me through your eyes

Living through life flying high
Your life shines the way into paradise
So I offer my life as a sacrifice
I live through your love
You teach me how to see

All that’s beautiful
My senses touch your word I never pictured
Now I give my hope to you
I surrender
I pray in my heart that this world never ends
I see me through your eyes
Living through life flying high

Your love shines the way into paradise
So I offer my life
I offer my love, for you
When my heart was never open
(and my spirit never free)
To the world that you have shown me
But my eyes could not division
All the colours of love and of life ever more

Evermore
(I see me through your eyes)
I see me through your eyes
(Living through life flying high)
Flying high

Your love shines the way into paradise
So I offer my life as a sacrifice
And live through your love
And live through your life
I see you
I see you

Wednesday, December 23, 2009

Bandung and Jakarta Trip 2009

17/12/2009(Thursday)- Hari yang dirancangkan sudah tiba.Ke Bandung dan Jakarta!Mengikut plan awalnya ini adalah trip beramai-ramai, seorang demi seorang ada masalah dari segi jadual kerja dan komitment lain. Maka akhirnya Fath , Enya dan seseorang (business) Fath yang confirm pergi bersama.Bukan cuti semata-mata pun.Tarikh ini dipilih adalah kerana bagi memudahkan urusan kerja yang lain.

Seminggu sebelum kami kesana pelbagai dugaan yang Fath terima, selepas 1 , 1 lagi yang datang. Makin dekat pula tarikh lahir Fath ketika itu, Berlaku perselisihan faham dalam perhubungan ,kemudian dapat projek kerja yang bernilai berjuta ringgit maknanya kerja bertimbun-timbun datang , dalam masa yang sama, mama jatuh sakit, disyaki kanser. dalam masa seminggu sahaja semua perihal tersebut berlaku, Ujian tersebut Fath terima dengan reda dan tabah. Pada masa yang sama Fath memerlukan sokongan daripada yang tersayang. huhu..Terima kasih pada Enya,Engku,Abg Halim, Apiz, dan Deng telah memberi semangat pada Fath.



Hari cuti ini Fath seperti biasa terus packing dan pergi di money changer dan tunggu masa untuk dijemput.Flight dijadualkan akan tiba jam 8.30p.m di LCCT. Dalam jam 5p.m , Deng sudah tiba didepan rumah untuk menjemput Fath kemudian menjemput Enya terus ke Uniten terus ke LCCT. Tiba sebelum jam 6 p.m kami terus check in,Fath sengaja hendak Deng menghantarkan kami ,kerana 4 hari Fath dan Deng akan berjauhan. Rindulah kiraya nanti.hihi...

minum dulu di Oldtown

Inilah muka ceria selepas 2 jam penantian kerana flight delay, last flight bagi air asia selalu begitu.
Inilah Terminal airport di bandung , Bandaran Husein Sastranegara Bandung.

Dinner kami di sebuah restaurant yang agak jauh sedikit dari hotel kami kerana kami tiba agak lewat iaitu jam 11.30 p.m (indonesia) kerana kami bertolak lewat dari malaysia jam 10.15 pm(waktu Malaysia). Maka kami terpaksa la makan direstaurant yang dibuka 24 jam ini, Tetapi apa yang kurang menyenangkan adalah bau masakan sunda , mungkin bagi orang lain boleh terima, tapi bukan Fath dan Enya. aduhai...lapar ..makan juga lah walaupun tidak banyak. Putus selera la....Satu lagi sebab Fath terlupa nak buat roaming so...putus la hubungan untuk sementara waktu dengan orang-orang di Malaysia.aya....bad mood terus malam tu.


18/12/2009(Friday)-Awal muharam!!!Muka ceria betul dipagi hari..kerana dapat makan sedap yang disediakan oleh pihak Vue Palace Hotel.yummy!!!! dan juga kami akan mulakan acara pertama kami diBandung. I'm so excited! coz nak pergi beli sim card baru untuk sementara berada di Indonesia ini.

Ini antara juadah Fath untuk sarapan.


Semasa perjalanan , kami menikmati setiap masa permandangan diluar, memang berbeza dari perumahan , budaya dan pelbagai lagi...Ini kerana penduduk mereka terlalu ramai.Tidak seperti di Malaysia yang jauh lebih baik,bersih, selesa dan aman. Percaya lah. Anda pasti sayang sangat dengan Malaysia setelah membuat perbandingan.Hidup Malaysia!!!huhu...

Ini satu lagi muka ceria setelah beli sim card.huhu...bergambar pula dengan kuda....

Taman Wisata Alam Tankuban Perahu


Permandangan sekitar di atas pnucak tangkuban perahu ini.


Ada sejarah sebenarnya mengenai Tangkuban Perahu ini.Fath nak menceritakan disini pun takut salah kerana berdasarkan cerita dari orang la bukan dari fakta dimana-mana, mungkin ye tetapi tak buat reserch lagi...huhu .Apa pun cerita nya memang menarik sekali. Dibandung suhunya 24'C setiap tahun, so...anda kan nampak hampir semua penduduk disitu akan memakai jaket sepanjang masa.jaket kulit pula tu...amboi-amboi...

Pulut pangang atau nama sebenarnya.......erm...lupa la.hihi, Apa pun sedap, ada 2 rasa iaitu kuah kacang dan serbuk kelapa manis.


Lunch kami pertama dibandung, iaitu di restaurant Sederhana Padang, iaitu menghidangkan masakan paling terkenal di Padang iaitu Masakan Padang, sebelum ini Fath pernah dengar di Malaysia pun ada tetapi tidak pernah makan pun , Pertama kali makan dan ini adalah cara hidangan yang sebenar, iaitu dengan menghidangkan semua lauk , dan anda perlu membayar apa yang anda makan sahaja. Sedap!! Fath rasa rakyat Malaysia boleh terima masakan ini dengan baik . Tidak banyak beza dengan masakan Malaysia , tetapi Fath tetap suka masakan Malaysia lagi kerana mempunyai lebih cukup khasiat yang kita perlukan. Apa pun sesiapa yang tidak pernah datang ke Bandung lagi, Fath nasihatkan anda harus mencuba apa sahaja air jus buah-buahan. Teramat sedap dan murah!!!semurah Rm3 (malaysia) .Berbaloi-baloi!!

Kemudian ...shopping!!!bermula di Rumah mode!!paling wajib disinggahi.

Baget tak nak beli apa pun, ternampak pula satu beg channel ini..pergh!!!terus beli!berharga rp 287,000 (lebih kurang RM 90+)


Kemudian...pergi ke pelbagai factory outlet yang lain,masih mencari topi untuk Deng yang masih tidak ketemu. Kepada sesiapa peminat Levi's harus singgah di Toko 3.

Berderet kedai-kedai kecil yang menjual pelbagai topi, tetapi tidak jumpa juga topi yang Deng inginkan .

Inilah topi untuk Deng walaupun tidak serupa apa yang dia inginkan.

Setelah di tanya salah seorangf staff di Toko 3, mengenai topi yang Fath katakan itu , dia mencadangkan Fath pergi ke Ciwalk mall.

Balik mandi dan terus dinner di Karamba sundanese bistro.

enak!!ikan bakar. walaupun cara masakan nya lain.

19/12/2009(Saturday)-Pagi ,sarapan yang enak.Kami perlu ke Pasar Baru sebelum gerak ke Jakarta , di Pasar Baru adalah tempat dimana terdapatnya pelbagai jenis kain untuk perkahwinan dan sebagainya, murah dan cantik, kualiti juga bagus.Kira tempat wajib datang.


Bersama Tante Lisa! sesiapa pernah datang jalan-jalan didalam Pasar Baru pasti terjumpa tauke ubat pelangsingan badan ini..

Inilah Alex. driver kami sepanjang di Bandung.

tiket kereta api

Selesa didalam kereta api ini , dari Bandung ke Gambir,Jakarta mengambil masa selama 3 jam.Tidur bangun balik berapa kali la...tpi sepanjang perjalanan boleh lihat permandangan sebahagian kehidupan rakyat disana. Permandangan padi bukit paling cantik! Setiba di Gambir, kami dijemput oleh Roney, rakan business Enya. memang baik dan gila-gila.

Ini lah hotel penginapan kami , Jayakarta Hotel and resort!


Setiba sahaja kami di hotel Jayakarta, kami dihidangkan buah-buhan ini didalam bilik, wow!!layanan VIP gitu....
Bersiap sedia Untuk dinner dan karaoke untuk aktiviti riadah diwaktu malam.

Disini lah...inul punya karaoke.

macam di Europe pula.

Ini lah dinner Fath...

20/12/2009(Sunday)-Tengok la muka Fath capek bangat!Tetapi makan tetap makan! makan sedap di hotel ini di Betawi cafe. sambil online dengan menggunakan wifi hotel.


Desert untuk breakfast memang sedap! donut nya lembut bangat!! dan martabak roti atau puding roti(malaysia) memang sedap!!! with coklat lagi!!!!sampai 3 round Fath dan Enya makan.Kami suka makan.


Aktiviti hari ini adalah pergi ke Mangga 2 sebelum pulang.. Disini teramat sesak dan pening!!!Fath memang tidak tahan tempat yang panas dan sesak...tidak....tetapi nak tengok tempat orang kan...harung juga la walaupun rasa macam nak pengsan.


Mana satu ye untuk persandingan perkahwinan nanti...hahahah!!konon je...

aksi letih yang teramat ni....

Cantik tak?rambut Fath ni...

lembut tau!tapi hanya lah rambut palsu.huhu murah! dengan harga rp 180,000 (Rm50)


lunch kami, dapat satu pengajaran disini... di Indonesia jangan sebut huruf 'W' dengan sebutan English ataupun seumpamanya. 'W' disebut dengan bunyi 'wey' . ingat ya...so ..kalau mahu cari A & W , sebut 'A & Wey'. hihi...

Di di soekarno hatta airport,cengkareng,indonesia

Lihat sebahagian pelancong dari Malaysia mahu berangkat pulang.

Selepas check in , kami singgah dinner.Soto mee santapan Fath...


Oleh kerana Flight Delay lagi....maka kami minta izin untuk keluar dari tempat boarding, lepak cafe la...

vanilla latte!!!di JJroyal cafe.

Pihak Air asia memberi semua penumpang flight ke Kuala Lumpur bekalan makanan kerana flight delay, first time dapat..huhu..sedap juga..alhamdulillah dan terima kasih kerana prihatin.

jamah juga walaupun sudah kenyang.

Letih dan happy sangat setibanya di LCCT! rindu Malaysia sangat!!

Oleh kerana delay ,flight bertolak jam 10.30pm (indonesia) dan tiba di LCCT jam 01.30 a.m (Malaysia). Kesimpulan disini , Kalau mahu bercuti ataupun ada urusan di Indonesia , ambil lah hari yang lebih untuk berehat, 4 hari untuk 2 destinasi dikawasan bandar, memang amat meletihkan!sampai sakit 1 badan. Apa pun Fath gembira dapat datang ke Indonesia buat pertama kalinya, mengenali tempat orang.Baget tahun depan ke Australia, jika tiada sebarang halangan.insyaAllah.Amin.