Friday, July 23, 2010

Rebound Relationship

setia mendengar cerita u all

20/07/2010(Tuesday)-Putus cinta, berkasih baru, tapi rindukan dia?girls & guys!stop it! Jangan jadi gila kerana benda dah lepas, keep moving on & don't going back. CINTA. CINTA. CINTA. macam bosan dah Fath nak bincangkan. CINTA pada Allah swt tu yang kekal selamanya,semua tahu tu. Demi kawan2 Fath bentangkan topik sengal ni.Mari kita bermotivasi disini.

1st, macam mana boleh terjadinya Rebound Relationship?

-sebaik kau berputus cinta dengan cinta lama, & ada juga berlaku pabila hubungan kau dengan kekasih tidak beremosi lagi & pada masa yang sama kau seakan menemui cinta baru. Jika kau terlalu cepat meninggalkan cinta lama & bersama cinta baru semestinya kau akan terjerumus dalam Rebound Relationship.Faham tak?

Ada Positif & negatif dalam situasi sengal ubi kayu ni..

Positif

-perasaan sedih, sunyi @ keinginan melakukan aktiviti tidak sihat dapat dihindarkan.cos hadirnya kekasih baru tu..*bagus juga.

-Hadirnya kekasih baru tu memang boleh mendorong kau punyai azam yang baru, cos adanya pengganti tu, kau akan hidup dengan 1 tujuan iaitu belajar daripada kesilapan, kerana pengalaman akan mengajar untuk kau menjadi insan yang lebih baik pabila ketemu insan baru.

Negatif

-Apabila kau menggunakan kekasih baru untuk menunjuk-nunjuk atau membalas dendam demi mahu membuka mata kekasih lama.*niat tak betul tu.

-Kononnya nak buktikan kau sudah move on namun masih mengharapkan si dia kembali merayu.*guys & girls..tolong jangan bangga buat macam ni.past is past ok.

kita bergambar dulu!

Simptom2 Rebound Relationship

-Teringat-ingat kekasih lama hampir setiap jam dalam sehari.*boleh gila ni

-Tertekan, terngiang-ngiang memori masa lampau.Sedihnya! *forgive & forget ye sayang.

-Kamu menyesal dengan apa yang berlaku,mahu mengundur waktu. *tolong buang rasa menyesal tu

-Buang rasa malu, mahu kembali kepada kekasih lama & runtuhkan segala ego meminta maaf.*apa yang kau dapat nanti?it's nothing guys!

-Ambil tahu tentang kekasih lama, selidik foto dalam facebook & etc, & pasang telinga apabila dengar cerita tentangnya. *hati akan lebih sakit nanti, percaya la.

-Ingin melihat kekasih baru menyerupai kekasih lama, aduhai....*semua tu tak menolong pun.

-Mengganggu kekasih lama setelah tahu dia sudah berpunya.geram!* doakan sahaja kebahagiaan mereka,amin.

-Takut dimarahi, senyap2 berjumpa kekasih lama.Penipu! *jadi jujur lah.

-Setiap sejam, mahu mendengar suaranya (talifon) atau sms, ummmm...*makan diri sendiri tu

-Bercerita tentang dia kepada kekasih baru @ teman2.bosanlah!*ini paling tak bagus!

kita makan pula!!!nyam!!


Falling in love je tak cukup.

Kesesuaian & persefahaman amat penting dalam sesuatu perhubungan cinta. Putus cinta selalu terjadi kala tiada persefahaman & tiada pertimbangan perasaan. Pasangan yang tidak sesuai bersama ada kala mengundang kemusnahan dalam sesuatu perhubungan. Mungkin kerana terlalu banyak bergaduh @ tak banyak berkongsi pendapat & cerita. Namun mejoriti yang gagal dalam bercinta berpunca daripada ketidakserasian sejak awal perhubungan lagi. Jadi...komunikasi itu penting! jangan angguk je.Rajin-rajinlah membuka mulut, Bongkarkan siapa kamu & siapa pasangan kamu sebenarnya sebelum sesuatu perhubungan @ perpisahan tu terjadi, kalau nasi dah jadi bubur, macam mana?Pilihan ditangan korang!


dahaga la pula..

listen here...

Seperti kebanyakkan kisah cinta, jika bukan cinta yang kau cari atau hanya insan yang terdekat & selesa yang mahu kau luah rasa, YA , ia penting!, Sesi luahan rasa, soal jawab, mendengar cerita itu perkara biasa. Tapi u all..ingatlah! Masalah kita hanya kita sahaja yang dapat kenal pasti dan dapat mengakhirinya. Yang lain tu cuma boleh mendengar namun jangan sesekali "tangkap cinta' @ ikut 'bulat-bulat' apa yang mereka cadangkan. please!please! please! don't confuse it with love!

Memang semua orang mahukan rasa cinta kerana mahu disayangi & menyayangi. Pelbagai sebab, ada yang mahukan sesuatu hubungan cinta untuk menyokong perbelanjaan diri & keluarga (tu ramai kahwin dengan dato') ,atau ada yang mahu berkongsi kisah rahsia & perasaan bersama seseorang yang dipercayai, atau mahukan sentuhan & belaian manja seseorang yang bergelar kekasih. Fath dah buat survey, kebanyakkan mereka yang mahukan hubungan cinta kerana tidak mahu bersendiri & dikatakan loser tanpa pasangan. Apa yang pasti lagi nyatanya....perkataan sunyi tu yang WAJIB korang elakkan! Wang boleh dicari la, mengapa mahu menyeksa diri? Kepada yang pernah kecewa menonggeng, date around! Carilah nilai istimewa dirimu yang terpendam selama ini. TRUST ME, YOU'LL FIND IT.

P/S:open your eyes, mind & heart.

3 comments:

Moumo said...

suke entry ne,
sll fikir sal bf lame,
tgk fb die
demmit crazy 4 him..
tp mmg tgh try hard to frgt him.really!!

lizz said...

fuh!dengan tekun ok i bace entry ni. alah,if kawen n nak ade pasangan sebab kawan2 semue dah ade pasangan tu..i memang xikut. im 26yrs old xlame lagi tp blum kawen lagi.wakakaka!

mmg ade someone tp xserious lagi cuz for me, i ade mende yg i nak capai dulu. my mom kate, dlm idup kene ade target.wahaha * lagipun,blum jumpe yg btol2 "sekepala". lagi 1,jgn sesekali jatuhkan maruah cume sbb nak kan seseorang tu kembali semual pada kite. wohooo.maruah mahal. maceh.

panjang pulak. sowieeeee

siti fathiyah said...

good girls!!!kita perempuan, lemah dari lelaki tapi x bermakna lemah dengan semunya.sama2 la kuat dengan hidup pelbagai cabaran ni.go power girls!!!