Saturday, July 31, 2010

e-learning (Kementerian Kesihatan)

Keluarga bahagia & sihat di MaxValu Jusco Aeon,Ampang

30/07/2010(Friday)-Shooting!!!my fav ever! nama pun kerja. I keep working hard & I can get anything that I want, If God gave me the talent,I should go for it, AGREE?.panggilan sebelum tidur memang membawa rezeki. Sampai tak lena tidur bukan kerana menanti hari jumaat ni tapi si meow menggangu keselesaan di kamar..* macam bosan je ayat2 ku kali ni..

tak bosan bila.......seseorang mengejutkan Fath jam 5am?! tersangatlah mengujakan sampai Fath semangat gila nak bekerja. Life can be beautiful depending on how we look at it, Actually everything can, everything has it's own beauty. Status twitter ku sebelum tidur membuatkan dia berniat sebegitu.Thanks sangat3! sumpah terharu. Da SWEETIES ever ok!

e-learning?Kementerian Kesihatan? nak tahu lebih sila tunggu sehingga website kementerian siap ditayangkan.

Sinopsis:
Fath sebagai anak kepada sebuah keluarga yang mengamalkan gaya hidup sihat. Dari shopping sampai la..bersenam..korang layan la pix bawah ni..

kononnya Aerobic..

Aerobic memang bagus untuk meningkatkan cardiovascular ,tetapi tak semua aktiviti aerobik akan membakar lemak.So, sebelum 'berjoget-joget' comel tu..pilih cara yang lebih berkesan ya.. 1 lagi sila kawal permakanan korang.



yoga..gaga

piano?tak reti langsung!

sumpah mengantuk!!!

habis je shoot terus gerak untuk temu janji tengok wayang di KLCC!! SALT movie!




Kenapa WAJIB tonton?

Bukan kerana Angelina Jolie je tapi aksi dia dalam cerita ni memang akan buat korang tak duduk diam.She's beautiful gila! Jalan cerita yang tak berapa berat dan boleh dipaham..,tak macam cerita inception. Standard disebalik yang BAIK tu ada JAHATnya, disebalik JAHAT tu..entah ada ke tak BAIKnya..Jalan hidup mungkin boleh diubah tapi mungkin lebih dasyat dari tu yang akan berlaku. Tengok la wei..tak rugi pun.

p/s:walaupun penat & mengantuk teramat. 5am-3am berjaga..Fath tetap happy.weeeee

Thursday, July 29, 2010

Dadih


Resepi 'ADADEH'
1-Agar-agar 250 gm (cap burung layang-layang terbaik!)
2-Air
3-1 Tin susu cair
4-1 tin susu pekat
5-1 Tin susu pekat
6-garam7-perisa (Jagung ,Strawberry, coklat, dll)-brand NUR sedap!


cara-caranya:-

1-Agar-agar dibahagikan kepada 3 bahagian (bahagi 1/3)
2-Masukkan air sebanyak 250 ml
3-Masakkan agar-agar sehingga hancur dalam air tadi.
4-Kecilkan api then masukkan 1 tin susu cair & susu pekat
5-bubuh sedikit garam
6-kemudian tuang kan perisa yang korang pilih.
7-tuangkan kedalam mangkuk2 comel ke..mangkuk hayun pun boleh..
8-sejukkan secara semula jadi then masukkan dalam peti ais.
9-Siap untuk dimakan!




p/s:Ayat biasa..Selamat mencuba!!!

SINGLECIOUS

Ku bahagia!!!

29/07/2010(Thursday)-Mencuba bertahan dalam hidup yang penuh dengan pancaroba ni memang menguji diri dalam semua segi.Segi tiga?segi empat?Segi kolej?uik?!bukan ye.Umpama Cerah, mendung, Gelap keadaan cuaca ,sama la juga lurus ataupun liku-liku perjalanan yang kita tempuh ni, tak bermakna membayangkan mati je.

Bahagia dalam status 'bujang' tu pelik tapi benar!Mungkin ada setuju mungkin tak, cos mungkin korang adalah mangsa keadaan @ korang la Pemangsa. Ada caranya kalau u all nak 'bujang' dari relationship,Elok datang kene la elok pergi juga.Ikut dalam kamus "jiwa Raga", bermaksud...bertindak mengikut atas budi bicara la.*aku reka statement ni.haha!

Break off/Break down/Break heart/Break out without this, is $%^&&@$^$&$%!!!

-Buat temu janji: Sebelum memulakan proses memutuskan hubungan, elok membuat janji temu dulu sama ada melalui khidmat ringkas (SMS) atau telefon. Minta si dia luangkan waktu untuk membicarakan sesuatu yang penting antara korang berdua. *jangan gopoh!relax sudah.

-Temui Si Dia:Cara terbaik menyampaikan hasrat memutuskan hubungan itu adalah bersemuka kerana ia menampakkan KEDEWASAAN korang dan si dia. Ia juga memudahkan korang berdialog & merungkaikan permasalahan bersama.Putus kasih menerusi SMS, telefon,e-mel atau surat hanya akan membuat pasangan keliru malah menganggap korang PENGECUT & TIDAK BERTANGGUNG JAWAB terhadap komitmen. Secara tak langsung ia akan meninggalkan kesan negatif.*100% aku dapat melalui telefon.so negatif ,kan.

-Jujur:Sampaikan secara jujur apa yang korang rasakan terhadap hubungan korang saat itu sama ada BOSAN atau TIDAK SENANG dengan perhubungan selama ini. Apa pun, Ia haruslah ditutur dengan cara berhemah. *mulut cakap lain, otak fikir lain, dalam hati lagi la lain.haiya!

-Sampaikan alasan khusus:Alasan yang disampaikan harus mengkhusus dan sangat kuat untuk menyokong keputusan korang. Kalau perasaan sudah jitu untuk memutuskan perhubungan, jangan goyah atau membuka peluang semula. Sampaikan ALASAN KUAT tanpa pengaruh setan-setan atau mana-mana pihak.*Ini tidak ,disebalik alasan tu ada alasan lain.Cisdel!


-Bercakap baik:Jangan ungkapkan kata yang mengecewakan perasaannya atau berunsurkan sindirian. Meskipun korang memiliki orang ketiga, jangan nyatakan ia sebagai alasan sebenar kerana ia sangat menyakitkan hati. *kalau lepas tangan je lagi sakit.

-Kendalikan Emosi:Emosi harus dikawal pada pertemuan terakhir itu kerana menjerit @ berlawan kata-kata dengan keras tidak akan menyelesaikan keputusan yang bakal diambil itu. Sebaiknya hiburkan hatinya kerana dia mungkin akan menangis ketika mendengar kata-kata korang, profesional la beb. Sekiranya berbicara dengan lembut dari hati ke hati, tanpa emosi membuak-buak, lambat laun si dia akan memahami.InsyaAllah. Berbicara pada alasan yang logik dan gunakan bahasa yang menenangkan seperti..."Saya harap awak mengerti keadaan diri saya saat ni. Saya yakin awak akan bertemu seseorang yang lebih baik daripada saya....", *lepas tu GILA TALAK.ayoyo.

-Ucapkan rasa terima kasih:Sebaiknya, sampaikan penghargaan dengan ungkapan terima kasih untuk hubungan yang sudah anda jalin bersamanya. Misalnya, "Terima kasih kerana sepanjang 2 tahun kita bersama. Saya minta maaf kalau ada kekurangan diri yang tidak menyenangkan awak" atau "saya sudah menganggap awak seperti adik sendiri (uik?! kahkah), jadi kalau ada masalah, jangan segan hubungi saya" * tapi remove from all those things.lawak DAJAL durjana.


p/s:belajar & sedarlah.

Tuesday, July 27, 2010

impossible by shontelle



i remember years ago
someone told me i should take
caution when it comes to love
i did, i did
and you were strong and i was not
my illusion, my mistake
i was careless, i forgot
i did
and now when all is done
there is nothing to say
you have gone and so effortlessly
you have won
you can go ahead tell them

tell them all i know now
shout it from the roof top
write it on the sky love
all we had is gone now
tell them i was happy
and my heart is broken
all my scars are open
tell them what i hoped would be
Impossible, impossible
impossible, impossible

falling out of love is hard
falling for betrayal is worst
broken trust and broken hearts
i know, i know
thinking all you need is there
building faith on love is worst
empty promises will wear
i know (i know)
and know when all is gone
there is nothing to say
and if you're done with embarrassing me
on your own you can go ahead tell them

tell them all i know now
shout it from the roof top
all we had is gone now
tell them i was happy
and my heart is broken
all my scars are open
tell them what i hoped would be
impossible, impossible
impossible, impossible
impossible, impossible
impossible, impossible
impossible, impossible

ooh impossible (yeah yeah)

i remember years ago
someone told me i should take
caution when it comes to love
i did

tell them all i know now
shout it from the roof top
write it on the sky love
all we had is gone now
tell them i was happy (i was happy)
and my heart is broken
all my scars are open
tell them what i hoped would be
impossible, impossible
impossible, impossible
impossible, impossible
impossible, impossible
impossible, impossible

i remember years ago
someone told me i should take
caution when it comes to love
i did

Screen Muncher


Apakah ia Screen Muncher? Fath ringkas kan la ye...fungsi nya sama seperti Print screen di screen computer korang.Kalau kita gunakan computer, sudah pasti tekan sahaja button 'print screen' tapi kalau di keypad hand phone?

senang je..click di Blackberry Application World (seperti gambar diatas) then go to search...taip "screen muncher" then please install. Selesai segalanya baru boleh bikin sama seperti pix dibawah ni..kantoi!mengarut dalam twitter..click disini untuk info penuh Screen Muncher



p/s: memang bagus untuk buktikan kekecohan dari mana-mana stalker

Keli vs geli


26/07/2010(Monday)-Family day diganjakkan ke Isnin, kata YB (Yang Busy),sangat-sangat la kelakar membakar ikan dibelakang rumah di hari isnin. Orang lain dok pulun kerja di office tak pun pulun study...sorry guys! terutamanya all my lovely followers twitter Fath bertindak kejam send pix keli bakar ni..hahahha!!

Dari korang geli dengan kelincahan ikan keli ni di dalam air baik korang buat salai, serious sedap tahap dunia ni aku yang punya.Ikan kegemaran ku!letak ayam golek pun,tetap ku pilih si keli ni.

Info Keli

Technology Park Malaysia (TPM) menerusi penyelidikannya mendapati ikan keli atau nama saintifiknya, Clarias gariepinus, mempunyai kandungan Omega-3 pada kadar 0.51 gram bagi setiap 100 gram, jauh lebih tinggi berbanding kandungan
Omega-3 dalam ikan salmon (0.20g/100g), mackerel (0.10g/100g) atau trout (0.40g/100g).

Kadar lemak dalam ikan keli (9-12 peratus) juga didapati antara yang tertinggi di kalangan mana- mana ikan air tawar atau masin, sama ada yang hidup di perairan tropika atau kawasan beriklim sederhana.

yummy!

Ikan keli sangat popular bagi masakan di negeri Sembilan, dah jadi macam trade mark...lagi2 i a sangat sedap di salai, dan dimasakkan dengan santan dan pelbagai ramuan lain..dan dipanggil Ikan keli salai masak lemak cili api.

dessert!!

Dah macam blog masakan dah..kongsi kegemaran tu best kan.best3!selamat mencuba.

Ghita by Cleopatra Stratan



Hainita sta in cui
Afara soare nu-i
Nimic nu-i bun de cand
Ma gandesc la Ghita
Dar Ghita nu-i in sat
Eu m-am interesat
Imi pare ca-i plecat
Dupa granita...
Greu, tare mi de greu,
Vreau, dar nu stiu ce vreau
Stiu ca si tu ma placi
Spune, Ghita ce tu taci?
Ori vino ori te du
Ori spune da ori nu
Eu te rog nu ma nerva
Ghita ce-i cu viata ta?

Ghita, te astept diseara la portita
Langa portita de la scoala
Vino dar numai nu veni cum vii tu
De obicei cu mana goala
Cine te mai asteapta ca si mine
O seara intreaga numai pe tine
Ghita, arata tu o fata care
Sa te iubeasca asa de tare!

Ghita, te astept diseara la portita
Langa portita de la scoala
Vino dar numai nu veni cum vii tu
De obicei cu mana goala
Cine te mai asteapta ca si mine
O seara intreaga numai pe tine
Ghita, arata tu o fata care
Sa te iubeasca asa de tare!

Ghita, te astept diseara la portita
Langa portita de la scoala
Vino dar numai nu veni cum vii tu
De obicei cu mana goala
Cine te mai asteapta ca si mine
O seara intreaga numai pe tine
Ghita, arata tu o fata care
Sa te iubeasca asa de tare!

Mohd Viva



25/07/2010(Sunday)-Weekend memang terbaik dari yang terbaik.Sejak bekerja sendiri tak bermakna hidup ni bersendiri, bertambah sibuk bersama family & sahabat handai tercinta. Dalam masa yang singkat je banyak perkara berlaku secara pantas.Sweet memori tu paling menakjubkan.

Kalau dah sampai nak hang out sama2 pun kena book, tu namanya YB (Yang Busy), haha!! Fath as YB ,tetap mengutamakan sesiapa yang dah booked dulu. 1st meet Faridah & Asiyah for our reunion singkat lagi pantas, urgent cos Faridah mahu pulang ke Perak ,tengah hari then Sarawak, she's still study lagi. Sorry kawan2 yang lain..bukan tak nak ajak.Reunion bulan puasa nanti tetap kita buat sama seperti setiap tahun.

Oldtown White Coffee

Tak dibuat orang ,reunion di waktu breakfast.Tapi ia lebih berbaloi.hahaha!So..jadi girls talk la dari mula sampai habis..Para jejaka diluar sana....kalau U all nak tahu apa yang selalu girls bising2 kan dalam girls talk ni..Fath dedahkan 1 topik la.*Sorry ladies...I jadi talam..kuih talam.

Hati Lara

hahaha!Perfect babe!cos kami semua tengah SINGLE, bukan mengutuk ,jauh sekali untuk menghentam kaum adam..yang sweet-nya kami kongsi cerita bagaimana mengubat hati lara.

-Biar apa pun yang berlaku dalam hidup kita ni, Ucapkan lah SYUKUR!. Jangan sesekali persoalkan kenapa nasib korang. Allah mengetahui semua yang kita alami. Malah, DIA yang menentukan jalan hidup kita.

-Yakinlah Allah tahu apa terbaik untuk hidup kita. Kita hanya melihat satu langkah di depan tetapi Allah melihat sejuta langkah kita terlebih dahulu. Kalau sudah tersurat si dia bukan untuk kamu, itu sudah ketentuanNya.

-Relakan pemergiannya, Relakan dia pergi jika cintanya bukan milik korang. Berdoalah kebahgiaan dia. Memang sulit sekali melihat kebahagian insan tersayang di sisi orang lain. Namun teruskan mendoakan dia. Nescaya, ketulusan kamu akan mengubat hati sendiri juga. Nyatakan dengan jelas korang sudah merelakan dia pergi. Sehari-hari pasti jiwa korang akan sembuh seperti sedia kala.

-Percayalah adanya hikmat di sebalik kejadian ini. Perasaan cinta adalah anugerah yang tidak perlu dikesali kehadirannya. Tetapi Allah tidak mengizinkan korang bersama mungkin kerana ada sebab musababnya tersendiri yang hanya DIA maha mengetahui. Pasti Allah sedang melakukan yang terbaik dalam kehidupan korang.

*Get it?Forgive & forget ye.

Fath beli warna hazel, nanti dah pakai akan ku tayangkan dalam blog ni, ok sayang semua.


flea market

habit suka beli teddy bear tapi untuk orang lain

I love flea market!!hihi...tak sangka ada di Metro Point, Kajang. Turun la! every Sunday from 10am to 6pm. Cari barang lain jumpa benda lain, Layan flea market then kedai2 pula..perempuan2..nafsu berbelanja ada2 sahaja.

Single club!

Kopitiam Bangi

Pecut dan terus pecut dikala sengal kengantukan dalam keadaan hujan ke daerah Gombak...untuk 2nd appointment iaitu minum petang.Sweetnya si Toman order sandwich ni..chef tengah jiwang ke apa? sampai sos dilukis bentuk 'hati'.hahaha!

Ya udah sih..terus pula ke temu janji ke-3, di The Curve.Coklat!tak bermakna hidup I tanpa coklat. Thanks to Abang Lan yang suggest-kan untuk bedal coklat & buah!Sumpah sedap!

saja bagi korang jealous dengan adegan ni,ngeh3!

Theobroma Chocolate Lounge

Khasiat buah *bukan sekadar makan

KIWI

-Buah kiwi bersaiz sederhana boleh membekalkan 75mg vitamin C. Sebanyak 120% vitamin C keperluan harian dibekalkan oleh buah kiwi.

-Buah kiwi baik untuk gigi kerana boleh mengawal asid askorbik.

-Buah kiwi mengandungi vitamin E serta kandungan enzim & pembersih yang mampu mengekalkan kecantikan kulit.

-Selain untuk kulit ,Buah kiwi juga dimanfaatkan sebagai perlindung kepada rambut yang diwarnakan supaya tahan lebih lama.

OREN

-Buah oren mudah dihadam serta cepat meresap ke dalam darah.

-pelbagai khasiat seperti vitamin A, B,C dan kalsium. Ia juga mengadungi sodium, potassium, magnesium, sulfur & klorin.

-Kulit buah oren sangat berkesan merawat masalah jerawat dan jeragat.


Strawberry

-Strawberry sesuai untuk diet penghidap diabetis kerana hanya mengandungi sedikit gula.

-Keperluan vitamin C bagi orang dewasa dapat dicukupkan dengan pengambilan 8 biji buah strawberry setiap hari.

Daun strawberry juga berkhasiat kerana memiliki zat astringen yang mampu menghentikan sembelit dan cirit birit.

-Pengambilan strawberry secara teratur boleh menghaluskan sarta menjadikan kulit lebih cerah & bersih.



Bukan nak bagi U all muak dengan pix karaoke ni..tapi tu la hakikatnya..Fath jadi penyanyi unuk 2 hari berturut-turut .Kali ni di Red Box, The Curve.


Which 1?

Last sekali baru lah nak explain siapa Mohd Viva? Nama yang dipilih oleh Si Toman untuk kawan baru dia...tu..teddy yang dekat atas ni. Thanks cos terima Mohd Viva dengan baik.


P/s: Kadang2 sesuatu perkara tu tak perlu dirancang, Biar ia datang dengan sendirinya & secara natural cos ia lebih bermakna & penuh ikhlas.

Sunday, July 25, 2010

senaman mulut marathon

Hakka Ginger mee

23/07/2010(Friday)-Senaman.Pasti terbayang keadaan orang berlari-lari anak (jogging), angkat benda-benda berat (angkat berat), bengkokkan badan (gimnastik @ yoga) ,& apa sahaja la yang korang faham. Mulut-mulut bercoleteh tu ..korang tak bayang kan ke? mengunyah ke? *kissing tak ada dalam senarai di sini ok. Nak cerita pasal mulut comel, mulut seksi, mulut busuk, mulut celupar?,pun tidak.

Korang tahu kan,mulut pun kena senaman juga & banyak cara boleh di gunakan selain in sexual nya. Senang cerita yang boleh dibuat dimana sahaja lagi sesuka hati. MAKAN! kira senaman juga, siapa kata salah tu, tolong jangan makan.* amaran tak semenggah. Dikala U all mengunyah baik punya rezeki santapan U all tu, keseluruhan otot-otot mulut digunakan secara automatiknya.


Red ruby!! (fav dessert ever!!!)

Selain MAKAN, CAKAP pun senaman juga, KUNYAH chewing gum pun boleh diterima pakai.

Kebaikan gula-gula getah (chewing gum)

Kata Prof Gao Ting Kok, Pensyarah Fakulti Psikologi, Universiti Chung San,Taiwan, pilih persekitaran sunyi untuk berlajar dan kunyah gula-gula getah mampu membantu meningkatkan daya tumpuan untuk jangka masa panjang.* Prof ni ada business chewing gum ke?sounds like nak melaku kan produk je....haha! jangan marah ye Prof.

Baget dapat jumpa Idola ku,Maya Karin, tapi tak sesampaian..borak dengan Lan & the type Writer best!dia low profile & funny juga.

Sari Ratu

24/07/2010(Saturday)-Hari yang Fath nantikan sejak semalam. Kenapa excited sambil melompat comel ni? Para follower twitter sahaja yang faham. Sebenarnya jadual penuh sangat dari pagi sampai la tengah malam. Hari bersama teman2 tersayang, pagi ke tengah hari menolong serba sikit di studio for Photo shoot Hannah Talents di Gombak. Lunch paling menarik!di restaurant Sari Ratu (masakan Padang) Sunway Damansara. Thanks to 'Toman'.Thanks sangat.

Es Leter

weena!! high school classmate

8 tahun tak berjumpa

Auntie Fath panggil Darnia..to Narnia ye..


melalak lagu2 ni la di News KTV, Ampang Park.

p/s: makan, bercakap dan karaoke tu senaman juga kan
, hati senaman macam pula?*gedik la

Fashion Designer



22/07/2010(Thursday)-Semangat aku macam aku yang nak kahwin, serious apa pun aku memang teruja gila bila sepupu yang nak kahwin, lagi2 yang paling rapat. Aku canang macam majlis tu tahun ni je kan?haha!lebat tak lebat sangat la kan...tahun depan ok. tapi kan nok...tahun ni sepupu ku nak bertunang, after raya.bila?tunggu.... & sila bawa bertenang.

lace pilihan

jangan nak banyak songeh buat last minute, so...bikin persiapan sikit2 dari sekarang, I? resah lebih apa hal, dear?I dilantik sebagai fashion designer buat sepupu rapat ku.Gah gitu. Fath akan cuba sebaik mungkin.

Pecah rahsia disini, theme warna peach...konsep?soon Fath bagi tahu, surprise nanti.

Bab kerja memang I serious walaupun mengarut tu pasti

design ku tu

p/s: walaupun dah tak kerja office sibuk ku kalahkan semua orang.motif please...