Sunday, July 11, 2010

Foursquare

Segi empat?apa yang segi?apa yang 4?Selain kita gemar dengan Facebook, Twitter ,Blogspot & etc...ada 1 lagi yang mungkin ada yang belum tahu atau pun baru nak tahu, foursquare ni kira lawan web sosial juga. Ia lebih kurang sama dengan twitter, hanya status semata tapi apa yang membuatkan ia lain sikit adalah, anda akan tahu dimana anda berada dengan tepat, kawan2 anda dimana, apa yang ada disekitar anda & pelbagai lagi dengan hanya menggunakan handphone anda sahaja.Kira fungsinya sama seperti GPS la.Kalau anda didalam shopping mall,hampir semua nama kedai akan di-list-kan ,siap bagi jarak anda dengan kedai2 tersebut.terbaik!!!!

Bukan semua talifon boleh bikin cara ni, sila lihat gambar diatas, talifon anda disenaraikan tak? Sebab hanya talifon tertentu yang terdapat internet 24/7 sahaja boleh buat semua ni menjadi kenyataan.

Disini Fath nak terangkan sikit pasal foursquare ni dengan menggunakan blackberry.*lagi2 blackberry.Para pengguna blackberry sila ikut seperti gambar diatas tu ye.click ni http://foursquare.com/blackberry/ nanti keluar la macam gambar dibawah ni.....

dong dang dijadikan model ok..

Apa itu?bagaimanakah?

1st ,Fousquare adalah untuk membiarkan teman-teman anda tahu di mana anda berada dan dapat mencari mereka berada. Kedua, ini untuk mengumpul mata, hadiah "lencana," dan akhirnya, kupon, untuk pergi tentang perniagaan sehari-hari anda
.kejap, lencana apa pula ni??? Sila lihat gambar dibawah ni pula.


Makin banyak anda 'check-in' (lokasi anda), makin banyak point & makin anda akan dapat banyak lencana.cuba la!


Caranya senang sahaja, anda hanya perlu click ni http://foursquare.com/signup/
lepas dah isi borang tu boleh la click ni http://foursquare.com/login


nanti keluar la macam gambar dibawah ni...

bukan setakar 'add' kawan2 lain yang guna foursquare ni, anda boleh memudahkan 'shout' anda, boleh di-link -kan dengan twitter & facebook tau!just click dibahagian 'setting' ,baca & click ok, secara automatik nanti apa sahaja yang anda 'shout' masuk ke dalam twitter ataupun facebook tiap kali anda 'chek in' & lagi bestnya, kawan2 twitter atau facebook anda akan tahu lokasi sebenar anda!!senang kan.kalau nak kena terjah!hahaaha!

setting

p/s:Selamat mencuba!!!

No comments: