Tuesday, July 6, 2010

manicure


04/07/2010(Sunday)
-Bagai isi dan kuku, sama seperti kecantikan & perempuan. Buat pertama kalinya, perhatian khusus diberikan buat si kuku.Setelah tangan ni membawa tuah 2 kali, baru berkesempatan berikan rawatan baik punya pada kuku tangan, kaki?kemudian pun boleh. Tak terniat pun nak bikin di The Nail Parlour, Alamanda,Putrajaya.tapi ada niat sebenarnya 2 last month untuk bikin kuku ni.

Selepas layan movie 'The Backup Plan' at GSC,Alamanda ,jalan2 baget nak window shopping tetiba terbuka hati singgah la kejap di Nail spa ni.Dengan sipa pula kali ni ber-chill? ni ha...jiran sejati ku, Engku.1st day lepak bersama tahun ni.erm...dasyat nya bunyi nya.


Apa kebaikan buat manicure ni?you all rasa kuku u all dah cukup bersih & molek ke?Dulu Fath pun rasa macam tu, standard la orang potong kuku, rendam dalam air suam siap bubuh dettol ke..then pakai lotion atau apa2 la kan..tapi kan amat berlainan sekali if korang manja kan kuku u all di nail spa, setiap steps yang dibuat memang menampakkan hasil.trust me, berbaloi.


mula2 isi borang dulu, cos 1st time datang kan, 2nd...hulurkan tangan molek, pekerja tu akan bagi 1 jenis cecair untuk melembutkan & permudahkan bagi mencantikkan kuku-tak tahu apakah nama benda alah tu.


3rd kuku kita akan di giliskan dengan sesuatu,apakah itu?something like polish juga.

ke-4, tangan kita akan direndam dalam air suam, then kuku kita akan dikikis kan dengan pisau!hahhaah! gila. ada peralatan yang sesuai..lihat gambar diatas ni.

selesai membersih & melicinkan kuku tadi ,jari jemari kita akan di-spray dengan sesuatu seperti penyegar. Kemudian di bubuh pula seperti lotion di atas kuku. motif?untuk melembutkan, mungkin. Disapu lagi cecair diseluruh tangan semula.Kemudian baru lah di sapu cecair jernih di kuku untuk proses berikutnya,colour. Fath pilih natural pearl.simple je. 2 layer akan disapukan dengan baik ,3rd last disapu cecair transparent untuk protection.

inilah hasilnya.weee......

2nd last, tangan diletak kan sahaja di bawah meja counter ni.hahaha!ada angin la...ibarat kipas, kira tempat untuk mengeringkan kuku comel pelanggan. Last kuku kita akan dicalitkan dengan sesuatu jenis cecair utuk mengekalkan kecantikan kuku kita.Itu sahaja step2 nya.

muka lapar mahu pulang!

so yummy!dry mee with minced chicken & foo choki Kopitiam Bangi,Bangi.

p/s: Balik je rumah sumpah tak ingat tarikh & tak ingat today final mentor 4!!!!!!Sazlan dah ajak dah, tapi i lupa gila!rugi nak mampus, last kate.....bukan rezeki i.hihihi

No comments: