Monday, May 24, 2010

Jaclyn's dinner wedding


22/05/2010(Saturday)-ke hulu ke hilir hari ni..dari Damansara ke Selayang ke TTDI ke damansara ke Brickfield then Subang akhir sekali ke SS1, rumah boss, anak Mr.Robert ataupun manager ku, Congratulation Jaclyn & Raoul!!!!

alamak gambar pengantin tak ada lak..nanti Fath post kemudian..

Tuesday, May 18, 2010

happy birthday SYAZA!!!




16/05/2010(sunday)- Dari majlis secret garden terus ke Damansara Perdana, Birthday Party!!!!!HAPPY BIRTHDAY SYAZA!!! sweet 24. selamat hari guru juga buat u, Syaza & congratulation for ur convo end of this month. trple luck buat Syaza.

thanks sangat ajak Fath datang raikan birthday u.love it!!!syaza & Fath in wonderland.


muka penat teramat tapi enjoy!!!...

secret garden event


16/05/2010(sunday)- hari yang terlalu sibuk...ku di tapak exhibition sampai kul 3pm terus bergegas ke dewan perdana, bukit Kiara equestrian club....


makan time!!!

thanks secret Garden!!!

my new hair



15/05/2010(saturday)- lepas kempunan ku...sebulan ku sabar untuk baik pulih rambut ku yang dah rosak, habis shooting terus buat rambut...berbaloi.Anugerah buat diri sendiri setelah penat bekerja dari bulan 2 sampai bulan 5-tanpa cuti.

Alhamdulillah..impian termakbul.

layanan baik punya.siap bagi hot drink lagi...



hasilnya...simple & lembut...

gambar2 shoot drama dendam kesuma on 14th mei ( last day)





gambar2 shoot for poster ID PEREMPUAN



license


13/05/2010(Thursday)-finally...ku dapat lesen penuh akhirnya!!....tak ingat tarikh pun sebenarnya, kalut benar harinya dah tiba, tak prepare apa pun terus datang ke JPJ , nasib ada gambar passport lebih dalam wallet.hihihi

Jangan macam tu ok.

dinner at D'lish again &again...


13/05/2010(Thursday)- kerja& kerja ,last is dinner......best dinner selalu di D'lish...so yummy....cuba la ok.

Saturday, May 15, 2010

gambar2 shoot drama dendam kesuma on 10 may


10/05/2020(Monday)-hari 2nd last, lokasi di Tasik Biru Kundang,Kuang.u all layan la ye gambar2 ni....nanti Fath postkan gambar shoot last day on 14 may 2010











adegan ku ditikam,lalu mati....

Saturday, May 8, 2010

Official video FIFA World Cup 2010 K'naan & David Bisbal

Gastric

ubat a.k.a pembaik pulih perut ku

08/05/2010(saturday)- Today Fath nak jadi doktor pakar sakit puan. eh! bukan. pakar sakit perut ye..perut.perut yang ada 6 packs tu cantik kan..perut buncit tu comel kan..kahkah.hey! baiklah..gastrik. bunyi macam sakit perut biasa je kan. tapi kena kat korang,korang akan tahu sakitnya tahap nyawa dihujung tanduk lembu.-Fath tak doakan korang kena this penyakit, jangan bengis ok.i just wanna share this topic cos Fath sedang mengalaminya. Dah lama dah kena gastrik ni since praktikal lagi (3 tahun lalu), tapi

datang jarang2 je & bedal ubat kapur ok la.Last year start teruk, Fath dirawat dihospital, tahap kana masukkan ubat gastrik (kuat) kedalam saluran darah.Bawah ni gamabar semasa dihospital.

petikan gambar ku last year

Tak salah hujung tahun lepas sampai tahap muntah2..tengah kerja pula tu ,memang kelakar la, Deng juga ada menemani ku sepanjang di klinik selepas tu, thanks for that again...ish2 teruk benar aku ni..Bermula lagi last week semasa tengah shooting didalam hutan ok. oh azab tu.. kalau nanti u all tengok lakonan Fath macam teran something , scene tu la Fath tengah sakit.haha!!macam biasa klinik la, dapat ubat lagi...habis ubat je ok la..selang beberapa hari kena balik.Pasal apa nih cik? jadual makan x betul, pengambilan makanan tak seimbang mungkin, tak cukup tidur, stress, hilang selera makan..on 02 may mula gastrik teruk..boleh pula ku tahan selama 3 hari, cos ingat sakit lain, on 05 may dah tak tahan terus tabah ke klinik berhampiran, sah! ulser perut iaitu gastrik tahap 2. iaitu kronik.(baca lagi sampai habis ok)

terdiam kejap bila doktor kata ku perlu ambil ubat jenis OMEPERAZOLE setiap hari selama 2 bulan, dan harus menjalani rawatan seminggu sekali. Perut ku terluka.ikut sahaja la, janji pulih seperti biasa.Dibawah ni petikan yang Fath dapat dari beberapa sumber.Baca lah sebagai pengatahuan u all.

Gastrik atau istilah perubatannya, gastritis-adalah sejenis penyakit keradangan pada dinding/pengalas/mukosa perut yang mempunyai rawatan yang efektif. Lazimnya, keradangan berpunca daripada jangkitan bakteria helicobacter pylori (H. pylori) yang turut menjadi penyebab utama kepada kebanyakan ulser perut.


Penyebab Gastrik

Perut meliputi kantung kosong yang berotot terletak di bahagian atas di kiri abdomen, betul-betul di bawah rusuk. Orang dewasa mempunyai perut sepanjang lebih kurang 25 sentimeter dan boleh mengembang untuk menampung sehingga satu gelen makanan dan minuman.

Tisu perut tersusun rapat dan berlipat sesama sendiri seperti kipas semasa perut kosong. Apabila ada makanan, lipatan ini terbuka dan mengembang. Dalam perut inilah makanan diproses dan disimpan sebelum ia dibuang melalui usus. Daripada mulut, makanan perlu melalui saliran makanan yang panjang dan berotot yang dinamakan sebagai esofagus sebelum sampai ke perut. Dinding perut pula ada beberapa lapisan otot yang menggodak makanan sehingga hancur.

Kelenjar pada dinding perut, dalam masa yang sama, merembeskan jus gastrik termasuk enzim dan asid perut bagi membantu mencernakan makanan. Salah satu asid termasuklah asid hidroklorik yang bersifat kakis dan boleh melarutkan besi. Bagaimanapun, kehadiran mukus atau cecair bikarbonat dapat menyeimbangkan paras keasidan dalam perut dan melindungi tisu perut.


Punca-punca lain gastrik:

  • Penggunaan kerap ubat penahan sakit bagi melegakan kesakitan tertentu seperti aspirin, ibuprofen dan naproxen
  • Pengambilan alkohol yang berlebihan
  • Pengambilan kokain
  • Merokok
  • Stress (secara tak langsung boleh menyabakan penyakit ini)
  • Gangguan autoimun
  • Penyakit crohn
  • Radiasi dan kemoterapi
  • Makan atau minum bahan-bahan menghakis seperti racun
  • Pengaliran semula hempedu ke dalam perut
  • Rembesan asid gastrik yang berlebihan
  • Jangkitan kuman/parasit, terutamanya di kalangan mereka yang lemah sistem ketahanan badannya
  • Lain-lain masalah perubatan seperti HIV/AIDS, penyakit buah pinggang.

Gastritis terbahagi kepada 2 :-

  • Akut, apabila keradangan berlaku secara mengejut lazimnya disebabkan oleh gabungan klasik mual dan rasa panas membakar atau ketidakselesaan pada bahagian atas abdomen/hulu hati.
  • Kronik, terjadi secara perlahan-lahan dalam jangka masa yang panjang, cenderung menyebabkan kesakitan dan rasa terlalu kenyang atau hilang selera makan selepas makan sedikit.

Tanda-tanda

Pesakit akan mengalami satu atau lebih tanda-tanda di bawah ini:

  • sakit perut dan rasa tidak hadam makan. Sakit perut selalunya dirasai di bahagian atas perut

  • rasa pening kepala.

  • mengalami angin. Terasa sakit di bahagian ulu hati. Sendawa dan kentut yang kerap.

  • muntah.

  • badan rasa lemah lesu.

  • berat badan menurun.

  • najis menjadi hitam atau gelap (kerana ia sebati dengan darah)

Langkah-langkah boleh anda lakukan

Langkah-langkah untuk melegakan penyakit ulser perut ini termasuklah:

  • makan yang kerap. Ambil makanan ringan antara makan utama. Ini untuk mengelakkan perut daripada kosong.

  • rehat yang lebih.

  • jauhkan daripada perkara-perkara yang boleh mempengaruhi terjadinya atau memburukkan lagi ulser (sila rujuk di atas).

  • pengambilan makanan yang mengandungi sulfur seperti bawang putih, kobis, brocolli harus ditambah. Sulfur membentuk glutathione yang melindungi lapisan perut.

  • ambil vitamin C 100mg untuk mengurangkan kandungan nitrosamines yang boleh menyebabkan kaser perut.

  • tambahkan zink dalam pemakanan untuk proses penyembuhan.

  • pengambilan probiotik (bakteria baik) hendaklah diamalkan.

Ubat-ubatan yang boleh diambil

Antara ubat yang selalu diberikan untuk melegakan gastrik ialah :

  • antacids. Ubat-ubat ini melawan asid (anti-asid). Antara jenama terkemuka ialah seperti Actal, Gelusil, Mylanta, dsb. Antacids yang mengandungi aluminium boleh menyebabkan sembelit manakala yang mengandungi magnesium boleh menyebabkan cirit-birit sekiranya diambil berlebihan. Ubat-ubat ini selalunya dalam bentuk cecair atau tablet yang dikunyah. Antacids adalah ubat-ubatan yang selalu diberikan sekiranya anda mengambil ubat-ubat tahan sakit, dan penggunaannya dalam keadaan ini boleh menghalang berlakunya gastrik.

  • H2receptor antagonists seperti Zantac (Ranitidine), Tagamet (Cimetidine), Axid (Nizatidine) dan Pepcidine (Famotidine) - dalam kurungan adalah bahan aktifnya.

  • proton pump inhibitors seperti Losec (Omeprazole) dan Lansoprazole.

  • prostaglandin analogues seperti Cytotec (Misoprostol).

  • ubat-ubat terbaru untuk merawat ulser ini adalah bertujuan untuk membunuh H. pylori. Pengambilannya hendaklah diteruskan selama satu hingga dua minggu. Antara rawatan yang popular ialah pengambilan Losec (Omeprazole) bersama-sama dengan Clarithromycin dan Metronidazole selama dua minggu. Ketiga-tiga ubat ini diambil sekali.

Ulser didapati sering berulang-ulang terutama sekiranya H.pylori tidak dibunuh. Dalam erti kata lain, pengambilan ubat-ubatan selain daripada yang boleh membunuh bakteria H. pylori adalah sebagai langkah yang berterusan. Pesakit yang mengambil ubat untuk membunuh bakteria H. pylori selalunya (90%) tidak lagi mengalami masalah ulser selepas itu.

Kajian terkini mendapati ada kaitan antara H. pylori dengan kejadian kanser perut. Di Colombia dan China, di mana kehadiran H. pylori dalam usus adalah biasa, peratusan yang menghidapi kanser perut adalah tinggi.

H. pylori boleh berjangkit melalui air minuman dan pemakanan. Ia juga boleh berjangkit melalui air liur (seperti bercumbuan).

Sekiranya ulser tidak dikawal ia boleh menyebabkan masalah yang lebih teruk lagi:

  • haemorrhage iaitu pendarahan dalaman yang teruk. Akibatnya pesakit akan kehilangan banyak darah. Pesakit juga mungkin muntah darah dan mendapati darah dalam najis mereka.

  • lubang akan terbentuk di dalam lapisan usus. Ini boleh menyebabkan acute peritonitis dan memerlukan pembedahan segera.

  • perjalanan makanan dalam usus boleh terhalang bila terdapat parut hasil daripada ulser tersebut. Ini menyebabkan pesakit muntah dan boleh menurunkan berat badan.

p/s: Apa yang terjadi pada Fath dijadikan peringatan pada yang lain, cegah lebih baik dari mengubati kan, banyak kos nak ditanggung nanti. Jangan stress tu macam payah kan..tapi cuba2 lah kurangkan.For me..hati sihat, insyAllah semua boleh sihat.Apa pun Thanks to my family, kawan2 & kenalan yang mengambil berat perihal Fath.Keperihatinan mereka sedikit sebanyak buat ku lebih semangat.love them.xoxo.

Friday, May 7, 2010

khas buat tersayang..


07/05/2010(Friday)- muah.Muah.muah!!!!buat sayang ku DONG DANG!, sape DONG DANG?bf?meow?bukan2. kawan2 pun bukan.Kalau bagi kuiz pun boleh jugak ni, dia yang paling rapat dengan ku, makan,tidur,drive,kerja,hangout semua sama2. Special gila,kalau korang pula, apa benda paling rapat?tak nak cakap bf@gf@family@dll, kita cakap pasal objek. bantal busuk ke?kereta gempak korang tu ke? rumah istana ke? ke korang tak pernah terfikir? fikir sekarang.Fath bagi 5 saat.cepat jawab! hahhahahah!!!!! jarang ye kita dengar orang anugerah kan hadiah buat barang kesayangan. ok what?! dalam masa yang sama kita hadiahkan buat diri sendiri juga. Dah jawab ke belum tu? hahahah!!saja je..jangan buat muka kemut ye..

For me..kerana menemani ku 24/7, maka dengan ini Fath hadiahkan Dong Dang ,tatoo!!!!glitter lagi..ops!lupa dong dang ni handphone ku, permberian dari Deng pada birthday ku last year.-(Fath inform lagi sekali lagi la kepada yang tak tahu.kang ternganga je baca post ni).

Tanda menghargai pada sesuatu, i care so much tau si Dong dang ni, if dia jatuh mahu rasa macam tersentap gila. Hadiah dari orang tau.Many thanks to Deng la,-(kalau boleh nak cakap hari2).Gila doh aku ni, ada pula feeling sama phone. appreciate all thing ok.


rupa Dong Dang sebenar


hadiah buat dong dang

Al kisahnya secara tak sengaja jalan2 cari makan...ternampak this thing dekat kedai aksesori phone..tanya harga RM18.90 , macam mahal je..tapi kalau dah comel je..balun je la..bukan hari2 beli pun..payah bonar Fath nak beli aksesori ni.cerewet.Tetiba tak kisah ni..apa kes babe?hihi..saja tukar angin.

p/s: lama rasanya tak berceloteh dalam blog ni, asyik post gambar & clip video je..masa tak ada la,sorry yek..cam biasa..have a nice day!!!

Wednesday, May 5, 2010

The way I am by Ingrid Michaelson



If you were falling, then I would catch you.
You need a light, I'd find a match.

Cuz I love the way you say good morning.
And you take me the way I am.

If you are chilly, here take my sweater.
Your head is aching, I'll make it better.

Cuz I love the way you call me baby.
And you take me the way I am.

I'd buy you Rogaine when you start losing all your hair.
Sew on patches to all you tear.

Cuz I love you more than I could ever promise.
And you take me the way I am.
You take me the way I am.
You take me the way I am.

Tuesday, May 4, 2010

soul sister (SS)


04/05/2010(Tuesday)-Kenalkan...Soul Sister (SS), so cute,right?, thanks to Sha a.k.a make up artis ku di lokasi set for Drama Dendam Kesuma.Baik dia bagi ku patung comel ni.....Dalam ku tengah sakit gastric..dia hulurkan soul sister ni, tetiba terlintas nak bagi nama soul sister, dia menemani ku sepanjang berada dalam CHINTA.

lihat!comel si soul sister tergolek2 dalam CHINTA.


p/s:memang tak banyak story nak cerita, masa suntuk & perihal kerja je dalam kepala ni..janji korang enjoy dengan hari2 korang ok.

Monday, May 3, 2010

I never told you by colbie caillat





I miss those blue eyes
How you kiss me at night
I miss the way we sleep

Like there's no sunrise
Like the taste of your smile
I miss the way we breathe

But I never told you
What I should have said
No, I never told you
I just held it in

And now,
I miss everything about you
Can't believe that I still want you
And after all the things we've been through
I miss everything about you
Without you

I see your blue eyes
Everytime I close mine
You make it hard to see
Where I belong to
When I'm not around you
It's like I'm alone with me

But I never told you
What I should have said
No, I never told you
I just held it in

And now,
I miss everything about you
Can't believe that I still want you
And after all the things we've been through
I miss everything about you
Without you

But I never told you
What I should have said
No, I never told you
I just held it in

And now,
I miss everything about you
Can't believe that I still want you
And after all the things we've been through
I miss everything about you
Without you

Gambar shoot drama dendam kesuma on 02 may


02/05/2010(Sunday)- Dikirakan hari paling penat juga la...bukan kerana shooting semata2, tapi disebabkan ku kerja disebelah pagi-petang then terus ke lokasi set untuk shooting sampai la ke tengah malam. Scene paling simple ,semua orang tiada dialog hanya act untuk scene majlis keramian.....apa pun memang best dan punya dugaan sepanjang malam tu, cos Fath diserang gastric semula, so...duduk di tepi tiang sambl tahan sakit je...ubat sudah habis maa....tu yang gambar tak banyak.mengasingkan diri...

belek punya belek schedule Fath, tinggal lagi 4 scene je...wah!!tak sangka dah nak habis scene Fath...ikutkan jadual tinggal 2 hari untuk Fath beraksi lagi..then boleh rehat.Rehat bukan cuti goyang kaki ye..cuma rehat untuk berlakon je...kerja lain tetap diteruskan dan tetap pergi mana2 casting yang ada.

Kerja dan tetap bekerja selagi boleh. Sometimes sounds like tak ada life, tapi itu lah hidup ku..kerja buat ku gembira.family adalah segalanya, hang out adalah sampingan dimasa lapang, workout untuk kecergasan diri,agama sebagai pembimbing & pegangan ku,cinta? untuk melengkapkan diriku.

p/s:Nantikan post untuk esok pula ok..

Saturday, May 1, 2010

gambar2 shoot drama Dendam Kesuma on 27,29&30th april

30/04/2010(Friday)- Tak banyak gambar kali ni...nanti Fath dapatkan gamabar lagi dari producer....bawah ni kerja gila...ku dijadikan uji kaji si make up artis....