Sunday, July 18, 2010

Kinokuniya sakit kepala


16/07/2010(Friday)-Pejam celik dah hari jumaat dan 16hb pula tu..macam menyampah je 16hb setiap bulan, dulu suka setiap 12hb.what ever pun 14hb memang terbaik!Before membebel panjang lebar, wanna wish happy Birthday to my lovely friend masa High school ,sweet 25,Zanariah!


Baget nak derma darah O ku ni, sampai je bilik doktor untuk check tekanan darah, terus kene reject!OMG! tekanan darah ku rendah melampau, bacaan 100 & keatas adalah layak. 92? it's too low my dear....waaaa......!!doktor,kenapakah? mungkin berat badan awak turun secara mendadak @ pun awak pressure ke?macam tepat je doktor ni.Kali terakhir Fath derma on 14 April 2010.Fath akui 3 bulan yang lepas Fath teramat pressure walaupun ketawa besar, makan sedap tapi sekali sehari je kot makan, chill je memanjang.tapi 1 la tidur tak lena selama 3 bulan sudah.Betul kata Azizi Hazmi, 'anda menceriakan diri dalam kesedihan' ,aik?!dah macam lagu Shahir la puleks.jap, siapa Fath cakap tadi?Azizi Hazmi?bf ke?tunggu post Fath lepas ni...U know what..now Fath dalam Starstrukk mode.sila layan lagu Startstrukk by 30H!3 ft Katy Perry.



Next week la jawabnya untuk menderma darah semula, tapi kalau tak layak lagi bagaimana? Salah satu faktor Fath kena practice tidur lena semula, tapi macam mana? Kata asyik pening kan? Mana datangnya punca pening tu?

Sakit kepala terbahagi banyak jenis, Namun hanya beberapa jenis sakit kepala sahaja yang kerap dihidapi, Mari kenali simptom-simptomnya.

Sakit Kepala ketegangan

Biasanya sakit kepala ketegangan diserang diwaktu pagi, Penyakit ini berpunya daripada pengecutan otot2 kepala dan leher.lantas menyebabkan kedua2 bahagian tersebut terasa berat. Pening kepala jenis ini sering dikaitkan dengan tekanan(stress), rasa risau, yang menguasai diri dan terlalu banyak berfikir.

Migrain

Antara jenis sakit kepala yang berbahaya kerana pesakit akan mengalami sakit kepala selama 6 jam sekurang-kurangnya dan boleh belarutan sehingga 24 jam.Kebanyakkan mereka yang diserang migrain menghidapinya sebelum usia mencecah 30 tahun, Migrain ada beberapa jenis, antara paling popular adalah migrain klasik. Ia menyebabkan pesakit hilang selera makan, berasa mual dan muntah-muntah, Pancaran petir keadaan kepala seakan-akan mencucuk-cucuk atau banyak berfikir antara punya migrain klasik.Migrain biasanya dihadapi oleh wanita dan berlaku sewaktu meningkat dewasa. Antara faktor utamanya adalah ketegangan pembuluh nadi ke otak.Mereka yang mempunyai masalah migrain mengalaminya sekurang-kurangnya sekali sebulan.


Sakit Kepala Bertumpu

Sakit kepala bertumpu ni biasanya dialami oleh lelaki pertengahan umur.Ia diserang tiba-tiba tanpa sebab yang pasti. Serangan secara memuncak selama 5 hingga 10 minit dan berlarutan selama 30 minit hingga 90 minit.Kepala penghidapnya akan berasa berat dan berdenyut-denyut pada bahagian belakang mata.rongga hidung juga akan tersumbat lantas menyebabkan mata berair.


Cara menghindar sakit kepala

-Berehat dan menikmati udara segar. *jom pergi pulau!
-Jika mengalami masalah,jangan terlalu memikirkannya.*hantuk @ paku je kepala tu.
-Jika perlu, luahkan sahaja pada keluarga @ teman. * disini pun boleh
-Bersukan.* now ku gemar jogging ditasik2 di waktu pagi
-Dapatkan tidur yang cukup. *telan ubat tidur @ minum susu panas.bukan racun tikus ok.
-Pakai cermin mata hitam pabila dibawah terik matahari.* dibawah lampu tu nak glamour je
-Minum air dengan cukup.*Air kosong bukan cakap kosong
-Jangan ambil ubat tahan sakit terlalu kerap.*kadang2 pun tak boleh.



Pencetus & kau lah penyebabnya aku sakit Kepala

-Stress :YES
-Alkohol :NO
-Jadual tidur tidak menentu :YES
-Cahaya terang (silau) :YES
-Perut Kosong :YES
-Perubahan hormon :YES
-Persekitaran yang sesak :YES
-Pengaliran udara yang tersekat. :YES



Finally...jumpa juga buku yang kami (with Enya) yang kami cari di Kinokuniya, Suria KLCC. Rancang persiapan buat Enya. Sambung dinner with Tapok di Ayam Penyet ,Wangsa Walk, Wangsa Maju.

honeydew with black pearl


terbaik!!!!soto ayam & tauhu tempe penyet. sambal tu sedap tahap menangis kepedasan.

p/s: Benci migrain klasik!

2 comments:

lizz said...

waka waka eh eh! i selalu migraine lately. asal naik sem je, i migraine.asal ngadap buku je migraine. asal ngadap majalah hiburan je i segaru bugar. sindrom apekah itu?hahahaha

siti fathiyah said...

sindrom..bacalah blog ni ..cnfirm x migrain dh!