Tuesday, July 27, 2010

Keli vs geli


26/07/2010(Monday)-Family day diganjakkan ke Isnin, kata YB (Yang Busy),sangat-sangat la kelakar membakar ikan dibelakang rumah di hari isnin. Orang lain dok pulun kerja di office tak pun pulun study...sorry guys! terutamanya all my lovely followers twitter Fath bertindak kejam send pix keli bakar ni..hahahha!!

Dari korang geli dengan kelincahan ikan keli ni di dalam air baik korang buat salai, serious sedap tahap dunia ni aku yang punya.Ikan kegemaran ku!letak ayam golek pun,tetap ku pilih si keli ni.

Info Keli

Technology Park Malaysia (TPM) menerusi penyelidikannya mendapati ikan keli atau nama saintifiknya, Clarias gariepinus, mempunyai kandungan Omega-3 pada kadar 0.51 gram bagi setiap 100 gram, jauh lebih tinggi berbanding kandungan
Omega-3 dalam ikan salmon (0.20g/100g), mackerel (0.10g/100g) atau trout (0.40g/100g).

Kadar lemak dalam ikan keli (9-12 peratus) juga didapati antara yang tertinggi di kalangan mana- mana ikan air tawar atau masin, sama ada yang hidup di perairan tropika atau kawasan beriklim sederhana.

yummy!

Ikan keli sangat popular bagi masakan di negeri Sembilan, dah jadi macam trade mark...lagi2 i a sangat sedap di salai, dan dimasakkan dengan santan dan pelbagai ramuan lain..dan dipanggil Ikan keli salai masak lemak cili api.

dessert!!

Dah macam blog masakan dah..kongsi kegemaran tu best kan.best3!selamat mencuba.

3 comments:

lizz said...

ye.akulah tu yg study sambil meraung menangis tengok pics keli nih!!!!!wahahahahaha.siut

siti fathiyah said...

hahahhhhaahah!1 pengakuan telah dibuat.tq.hahaha!

PUSAT TERNAKAN KELI KANVAS PULAU PINANG said...

jom ke blog ikan keli...