Tuesday, February 23, 2010

Push! baby Push!


21/02/2010(Sunday)-
Kitty si kucing berlagak dan sombong (dulu), now dia dah manja lagi mengada-ngada.Dia yang bunting dan boyot dah pun selamat beranak on Feb,21st. Pagi dalam pukul 10.00 pagi ,Fath mundar-mandir kemas bilik+tolong adik buat breakfast= sibuk, then si Kitty dah tak tentu arah, ingat kan survey 'kediaman' untuk anak2 nanti, yang pasti terus nak beranak.Berhenti! semua berhenti buat kerja tumpu pada Si Kitty,she's 1st time dalam bab ni, but i'm not.hihi...pakar beb dalam hal ni.Jangan bagi dia tak selesa dan serabut. cold down kan Kitty then better.Fath si Bidan terjun@express(untuk kucing je), padahal si ibu bunting boleh beranak sendiri.

Kucing tu manja dan lebih manja dari korang(agree?),comel, lebih comel dari korang(agree?) lebih berdikari dari korang (argee?),dan faham pasal tuannya (agree or not?) ,direct to the point ,ini hal patut korang tahu pasal anak kucing pula.

Info:Kuantiti anak kucing biasanya dilaharkan sebanyak 2-5 ekor, dan akan dilahirkan selepas 64-67 days. Anak kucing ada persamaan juga macam baby manusia, harus dalam suhu bilik dan boleh mati less than 27'C if they are not are kept warm by their mother. Susu ibu kucing penting untuk kittens' nutritio Kalau tak nanti senang kena flu,Ada sama juga macam baby manusia.Si kitten akan buka mata selepas 7-10 days bermula hari dilahirkan(time ni korang kena tunjuk muka korang supaya si kittens tak takut manusia).Anak kucing TIDAK boleh berjumpa @ternampak@ sebagainya dengan kucing dewasa lain selain mama dia about 10 weeks after birth(harus ingat tu).Masuk minggu ke-2 samapai minggu ke-7, si Kitten boleh bermain@ bergurau dengan adik beradik dia termasuk la mama dia,walaupun jalan masih terkedek2 janji kittens ni dah mula explore dunia luar, hunting and stalking games.Time ni la mama dia akan ajar segalanya..di mana harus berak, kencing, dan sebagainya. Bila si kittens ni mencecah 6 weeks old, mereka ni dah boleh mula makan makanan pejal. Dalam masa2 ni jangan pisahkan si kitten dengan ibunya ok.Masuk minggu KE-8,si kittens dikira kanak2 buka bayi lagi.Selamat membesar dengan sihat.

Kitty bersama 3 anak jantannya

Masih belum dapat nama sesuai buat anak Kitty, dah berpuluh2 nama Fath dah bagi ( bela kucing sendiri start umur 7 tahun) .I can't live without cat, tak ada boyfriend tak apa (ops!!!!! statement bahaya tu dear...)

P/S: Siapa ada cadangan nama buat Anak Kitty dialu-alukan, tapi harus dipertimbangkan.Biar bernas( tak nak la nama comel, tompok, nama2 biasa tu buang, i need a little bit different than normal tapi bukan tak normal ya)

1 comment:

Legasi Piston Pecah said...

wah...dapat anak buah baru yek...pon 1st time tgk kucing beranak...senang jek kan....nak kasi nama apa ek?