Saturday, February 13, 2010

Boleh berlakon ke.......??


12/02/2010(Friday)-Happy Monthly Anniversary!!!!yang ke-17!(me and DENG).Lupa sebenarnya, lusa ingat ..agaknya semut termasuk dalam mulut kot terus lupa, Tapi macam mana pula boleh ingat?terhantuk kepala dekat dinding ke apa?

i saw someone's picture there...hihi

Masa isi borang casting baru ingat la...(sebelah signature ada tarikh). terus BBM dengan Deng, Kali ni casting di Kelana Jaya. Gerak dari rumah terus kesana lebih awal dari sepatutnya, confirm ada terlepas pandang punya lah! drive sorang2 nak tengok pakwe hensem(kereta sebelah) lagi...ahaks!Awal 15 minute.

shikin bersam orang kuat production ni...kenal tak?

Korang pernah tak datang interview untuk jadi cikgu seni (contoh ye), sebijik sejiban apa yang diorang bagi tahu by email or anything la. Setiba je masa interview,masa isi borang diorang kata untuk jadi cikgu ekonomi (ingat..contoh je), tak ke rasa macam entah apa la...because in your mind everything about art, ini pula perihal ekonomi negara. apa kes? tapi kalau dah sampai dan isi borak ,buat je la kan...mejoriti yang sampai agak terkejut tapi bantai je la.....

bersama Jeany

the true story , it's about like vj/host (E! channel,melodi,MTV,)so...dapat je skrip...pembaca berita la....mak bantai je...janji buat. Don't ever2 say NO!Fath talent yang pertama sampai ,kemudian Jeany,Shikin dan 2 orang lagi(tak sempat kenal tapi salah sorang tu pelakon cerita impian liyana,Sunsilk watak Nik 'tomboy' tu ). si Jeany ni datang dengan brother agensi dia,Mr.Mazrul. Tetiba si bro ni datang serpa tanya if i free or not after this, i was thinking about another job la kan..(not dating or what..ya..) correct then! so Fath agree la, tapi harus pantas sebab kena jaga mama at 6pm(should be lebih awal).Deng pun dah lama tunggu...Fath masih di Kelana Jaya tunggu talent lain selesai (kiranya nak gerak sekali).

dengan Abang Mazrul ,kami tinggal di Kajang!warga Kajang la kiranya.

2nd casting ni di Serdang, tak jauh dari Mines, nasib tak jauh dari Kajang dan sehaluan so..senang nak pecut.casting berlakon ok.Asalnya tak berapa excited tapi bila dah sampai production office agak terdiam kejap la...besar nama company ni..banyak buat cerita filem dan drama yang meletop gitu! Watak yang mereka cari adalah untuk sebuah drama ,bukan extra. tapi watak utama(heroin) ,al-kisahnya pelakon asal(Lisa Suriani) tidak dapat bagi komitment .Tu yang cari talent baru.

Agak tercabar juga la..watak besar ni, Fath yang tak pernah berlakon dan tak pernah datang casting berlakon rasa macam sukar, tapi cuba je la..janji diorang ada rekod portfolio Fath.Casting berlakon agak lama sebab nak kena baca skrip yang agak berjelar dan kena faham ceritanya.Baru dapat feel nak lakonkan watak tu. Serious Fath yang jenis cepat menitiskan air mata jika berada dalam situasi emo. Masa dengar dan tengok si Shikin acting ,Fath dah rasa sedih dengan skrip tu. Time Fath je...Fath terus sedih dan rasa macam nak nangis,berlinang juga la...

bersama shikin

situasi cerita tentang si heroin ni sedih dan memendam perasaan dengan husbandnya yang agak sosial (kahwin bukan dasar cinta, terpaksa sebab mak mertua).Si heroin yang rasakan yang suaminya ada perempuan lain.(macam biasa jalan ceritanya tapi bila kita berada dalam situasi tu confirm tak boleh bla.) Lebih2 pula Fath ni (bukannya tengok TV sangat pun, dan kurang suka cerita drama) tapi 1st dapat merasakan berlakon ni bukan senang dan kena ada sentimental value untuk sampaikan cerita dan keadaan sebenar sesebuah cerita tu.

sempat bergambar dengan gambar2 lakonan perlakon hebat

Apa yang best casting kali ni..orang kuat production ni siap ajar dan beri penerangan yang betul bagaimana nak menguasai sesuatu watak tu.Nak bagi kami faham apa yang patut disampaikan.Disaat akhir Fath dah cuak, sebab Deng dah pun sampai dibawah office dan Fath betul2 dah lambat.Kira lantak la pegarah kenan atau tak.Janji cuba je.

muka baru lepas mandi di hospital

Gerak terus sama2 (kereta berasingan) ke Hospital, tinggal lagi 1 jam je masa melawat. Menggelabah juga la. setiba je di sana Kakak terus gerak pulang sebab dia tak tidur lagi sejak semalam. Pak Long dan Mak Long turut ada sekali (1st guest yang melawat mama), akhirnya Deng dapat juga ziarah (baget semalam tapi operation lama benar.) Deng terus gerak ke gym dan Fath stay di hospital jaga mama. 1st time Fath kena tidur dan jaga orang sakit di hospital. Memang tidur2 ayam la. mandi, makan dan tidur dihospital sama macam orang sakit. Cuba korang pula.haha!, memang tak boleh tidur bukan kerana tak selesa ke apa ke..tapi mama bila terjagaje kena lap kan badan dia,urut,bagi minum, dan pelbagai lagi. Samal la macam mana mam kita jaga kita masa kecil( Fath masa kecil kena sawan menangis, malam je menangis tanpa sebab,mama tak dapat tidur malam kena jaga Fath, dalam tempoh sehingga lah Fath dah boleh berjalan..berbulan juga la kan...kalau korang tahan tak?mama masa tu masih bekerja tau, tapi Fath dapat jaga macam tu untuk beberapa hari sahaja,rasa juga lah kesukaranya)Fath akan buat yang termampu. Nasib baik ada kakak dan adik, kami bergilir la jaga.Ayah kena uruskan 2 orang yang masih bersekolah,basuh baju, sidai baju dan angkat baju.



selepas sehari Tangan ku yang terkana minyak masak panas.

p/s:Memandu bagai nak terbang, memang tak cukup masa.tapi alhamdulillah semuanya ok dan dapat dilakukan dengan baik.Shift Fath lagi hari ahad ni, balik kerja terus ke hospital.nak sambung tengok cerita GLEE....sambung cerita esok ya.

2 comments:

haziq said...

i like ur story today...a bit sntai n relax...ayat jgn skema sgt k...hahahaha

siti fathiyah said...

hi there...thanks sudi baca blog i, haha!taip ikut mood.felt skema when i'm totaly bz,relaxing things when the works was done.sounds likes crippy bumbin' gummin'.keep reading ya.have a nice day.