Saturday, February 20, 2010

let's makan ikut suka!!!!!!!

1/4 chicken w/ 2 sideline...enough for me today(breakfast+lunch+dinner+
= at 5 pm).tapau from, nando's...tak cukup masa.


Hari ni korang makan apa? makan ikut suka @ ikut nafsu @ ikut kempunan @ ikut apa sahaja depan mata @ no choice @ ikut keperluan @ ikut baget @ ikut piramid makanan ? (kalau ada sebab lain boleh nyatakan dekat komen nanti yek). 'Beruntung', ayat paling sesuai untuk kita rakyat Malaysia, makanan yang lazat berlambak, sebut je nasi lemak, ikan bakar, nasi lauk, nasi dagang...dll...ada dekat kg.Baru (syurga makanan di KL), Char Koay Teow dekat Taman Bunga Raya, Wangsa Maju (famous tu...), chicken chop @ western food di station 21, Bangsar( dekat food court, sedap!harus cuba!) -that's my suggestion la.tu antaranya la...belum lagi restoran yang besar dan ternama ...

Kalau Fath, makan ikut keperluan energy + food mode + lokasi di mana berada= itulah yang akan dilahap. Mungkin ada yang tahu @ mungkin buat tak tahu @ nak kena bagi tahu ni.....pasal piramid diet yang sihat. Standard la susah nak ikut 'cos makan berlemak lagi sedap kan...agree that?

Sebelum ni Fath pernah ceritakan tentang hal ni, tapi rasa nak cakap lagi...(sampai muak nak cakap lagi, kalau muak..) let's talk about it. ala...sikit je nak cerita bukan nak berleter pun..baca ye..1st...here Fath senaraikan group makanan :-

GRAINS
Bold
Eat at least 3 0z of whole grain cereals, breads, creacker, rice or pasta everyday... ( ringkas kan lagi..1 oz tu is about 1 slice of bread, about 1 cup of breakfast cereal or 1/2 cup of cooked rice, cereal or pasta.) so...makan la 6 oz hari2.

VEGETABLES

Eat more dark-green veggies like brocoli, spinach and another..dark leafy green, eat more orange vegetable like carrot, and sweetpotatoes..nak lagi? makan la dry beans and peas like pinto beans, kidney beans, lentils...so ..makan la 2 1/2 cups every day.


FRUITS

Eat variety of fruits , choose fresh, frozen, canned, or dried fruits. go easy fruit juice.so...eat 2 cups every day.

MILK

Go low fat or fat-free when you choose milk, yogurt, and other milk products. kalau korang tak boleh consume milk , pilih la..loctuse fre-products or other calsium sources such as fortified foods and beveranges.so..gets 3 cups every day.

MEAT & BEANS

Pilih la yang low fat or lean meat and poultry.bake it, broil it and grill it.Vary your protein routine- choose more fish,beans ,peas, nuts and seeds. so...makan la 5 oz every day.

Jelas senang kan?up to you guys. nak ikut or nak fikirkan semula...demi badan cantik molek korang gak, sayangkan kalau tak cantik lagi nanti...pakwe@ makwe pun tak selera, then korang pun putus selera 'cos of that.psikologi pun main peranan, meh kita start dari mula, start from foods.Try practice 1 week then pelahan2 kayuh for more.

baikla..anak2 sekalian..kita masuk ke bab-colories. Berapa banyak colories kita perlukan sehari?Tengok bawah ni Fath dah senaraikan ikut umur, kalau rasa korang masih muda kanak2 ribena pilih lah umur 2 3 tahun tu..


Not active/ Active
Children 2-3 tahun 1,000/ 1,400
Females 4-8 tahun 1,200 /1,800
Females 9-13 tahun 1,600/ 2,200
Females 14-18 tahun 1,800 /2,400
Females 19-30 tahun 2,000 /2,400
Females 31-50 tahun 1,800/ 2,200
Females 51 tahun + 1,600 /2,200
Males 4-8 tahun 1,400/ 2,400
Males 9-13 tahun 1,800 2/,600
Males 14-18 tahun 2,200 /3,200
Males 19-30 tahun 2,400 / 3,000
Males 31-50 tahun 2,200 /3,000
Males 51 tahun + 2,000 /2,800


5' 3" tinggi Fath, korang ?cepat ukur sekarang ,ni Fath senaraukan lagi satu...

HEIGHT/WEIGHT GUIDELINES

WOMEN

low/ midpoint/ high

4' 10" 100 /115/ 131
4' 11" 101 /117 /134
5' 0" 103 / 120/ 137
5' 1" 105/ 122 /140
5' 2" 108 / 125 /144
5' 3" 111 /128 /148
5' 4" 114/ 133/ 152
5' 5" 117 / 136 /156
5' 6" 120 /140 /160
5' 7" 123 /143/ 164
5' 8" 126/ 146/ 167
5' 9" 129 /150 /170
5' 10" 132 /153/ 173
5' 11" 135 /156 / 176
6' 0" 138/ 156/ 179
Align Left
MEN

low /midpoint/high

5' 1" 123 /134/ 145
5' 2" 125 /137 /148
5' 3" 127/ 139 /151
5' 4" 129/ 142/ 155
5' 5" 131/ 145 / 159
5' 6" 133 /148/ 163
5' 7" 135 /151 /167
5' 8" 137 /154/ 171
5' 9" 139 /157 /175
5' 10" 141/ 160/ 179
5' 11" 144 /164/ 183
6' 0" 147 /167 /187
6' 1" 150 /171/ 192
6' 2" 153 /175/ 197
6' 3" 157 /179 /202

Ini antara information buat followers, yang terbuka blog minah ni mahupun yang terjumpa..(sambil makan taip hal ni ) tak dapat kongsi makan kita kongsi cerita pun ok, sharing is caring kan..nak info lagi leh layari http://www.mypyramid.gov

p/s : nikmatilah apa pun yang menjadi santapan korang, janji korang tahu apa yang terkandung dalam makanan tu,Fath ni gila dessert tapi berpada2 la..bukan tak boleh rasa pun, oleh kerana makanan kita boleh jadi sihat dan boleh sakit, semua atas diri masing2, tepuk dada tanya selera.kalau nak makan fast food je..tak dapat den nak tolong.ingat...jaga makan...

No comments: