Thursday, June 17, 2010

Tips kekal cantik

gambar contoh
Soalan

1)
Cantik muka ke?@ cantik body ke?@cantik perangai?
2)
Fakta ke auta ni?
3)
cerita je la....

Jawapan

cantiknya.......

-Sekali pandang nak pandang lagi, Apa yang mereka pandang pun tak pasti, Tak kan nak tanya,part mana yang cantik tu?So lebih afdal u all tak payah fokus kan pada 1,tapi semua.trust me.

1) contohnya..muka, Muka kalau bersih,confirm orang tak jemu pandang ,tapi kalau kedekut senyuman,bukan masam lagi dah tu,boleh jadi pahit tak terperi.Cuba berlajar senyum ikhlas walaupun otak dok asyik fikir pelbagai masalah.Tak kisah la tak ada duit ke, di tinggalkan kekasih ke, kena marah ke..keep smiling.Tak rugi sesen pun kalau senyum sekali.serious! secara tak langsung otot2 muka akan tegang & makin lama makin muda.Cuba tau.

2)Ye...memang sangat sweet bila kita apply make-up yang berbagai jenama famous untuk kelihatan berseri2.Sila berlajar cara make-up yang betul sebelum pakai, rajin2 bertanya pada yang cantik pakai make-up.Pakai simple sudah.standard tepek la sun block + foundation + compact powder+ eye liner+ mascara+ blusher + lipstik = natural looks.Lebih selamat beli lah jenama yang pernah dengar,Produk cap ayam tu murah tapi kalau something happen pada kulit muka gebu u all nanti nak claim kat ayam ke?.

3)Kalau rambut dek macam pontianak dah tentu ,mamat yang ngorat tadi tu perli je sebenarnya.Rambut mahkota bagi perempuan,for guys pun sama juga.Pernah tengok kejadian awek jalan2 dalam shopping mall,rambut dia sungguh kemas & terurus. Bila keluar dekat pintu entrance or exit je..ambik!menggerbang terus, ditiup angin bayu dari luar.kalau yang buat rebonding awal2 tu agak selamat la, tapi yang kekalkan rambut ikal @ pun kerinting tu pasti payah sikit if rambut u all kering. So..caranya senang je..ikat rambut tu dengan kemas, pakai clip @ pun pakai lah cap.Pakai tudung terus ayu gila.Tu antara cara kalau nak selamat cepat.Lebih baik u all pergi buat rawatan rambut,secara traditional @pun moden, saloon amat lah terbaik, pergi je mana2 saloon yang gunakan product Loreal pasti selamat.Yang penting buat lah treatment sebulan sekali.

4)Manis nya senyuman dia...guy:'siapa nama awak?',girl:' I...., tetiba terus laki tu bla.why??kenapakah?,1001 soalan tak terjawab. Nampak sangat nafas mulut mu tidak enak.Pernah tengok iklan chewing gum tak?itu lah yang banyak terjadi.Make sure gosok gigi setiap pagi & sebelum tidur.Gosok la betul2 jangan macam koboi style.Lagi cun ,lepas makan je kunyah lah chewing gum, jangan amalkan makan gula2 cos kandungan gula tu.Kurang elok buat gigi putih berseri.Lagi best, cuci lah gigi dekat mana2 klinik gigi.Buang yang kuning2 tu.

5)Langsing nya body artis tu...montoknya body minah tu..pelbagai la pujian & keinginan perempuan ni, Ada yang suka & ada juga yang jealous.I know..cos i pun perempuan.Ada yang tak kisah pasal bentuk badan ni,perut buncit,boyot & pelbagai bukan nya cantik, tapi ada yang beranggapan comel, terpulang pada pendapat & selera masing2.Here, siapa yang mahu langsing sahaja ok. Diet.Apa yang u all faham erti diet ni?kalau tak makan tu dikatakan diet,right?salah ye wahai jelita. Diet tu adalah cara permakanan.So..pilih la diet yang sihat.Sila check piramid makanan.Malaysia ni kaya dengan makanan,atas nafsu & selera tekak u all je.Cara makan pun kena betul.Girls!!jangan ikut cara lelaki makan ok.kita tak sama dengan mereka.Kiraan BMI pun tak sama.

6)Selesa ke berpeluh ni?But it's good bila bersenam.Jaga makan je tak cukup bagus. Di haruskan bersenam, tak kisah la apa jenis senaman pun, jogging or aktiviti kardio paling afdal untuk bakar kalori.Buat hari2 pun tak pe,bukan nya letih tapi bertambah cergas, cuba lah seminggu 3 kali.& tengok hasilnya nanti.

7)Bila dah jaga makan & bersenam, ada 1 lagi mungkin kurang dijaga @ susah nak jaga. Tidur.Berapa jam u all tidur sehari?lena tak?kalau kurang tidur & x lena, effect pada wajah & body tau.Complete kan semua tu then confirm leh cantik, pakai baju apa pun in. Tak payah rungsing takut buruk.

8)wewet!!!mana beli baju ni? nak juga!!!Bangga tetiba betul tak.Pilih la outfit yang sesuai dengan warna kulit,bentuk badan & style u all.Jenis fabrik,warna & fesyen tu penting, jangan lah apa orang pakai u all pun nak pakai,Letakkan identiti sendiri lebih bernas dimata hati.Mata orang kekadang tak berapa tepat.Ambil sebagai pilihan je.Seeloknya pakai lah ikut majlis, u know what i mean kan.Sama juga lah kasut& aksesori.U all bijak bistari buka blog Fath ni ,pasti cerdik buka google kan?so bila ada masa tengok2 la fesyen apa yang sesuai dengan u all, pilih la yang nice & sesuai dengan culture kita ni.

9)Lain kali Fath kongsi tips cantik dalaman pula. If cantik luar je tak cukup complete pun,cantik dalaman tu adalah aura & harus seiring dengan kehidupan seharian.Cantik3.

p/s:make ur life easy ok.

2 comments:

☺[ai][sUmi]☺Chan said...

thanks fr the tips.. betul tu.. cantek luar je xbermakna kalo dalam xcantik.. :)

siti fathiyah said...

ur welcome dear.thanks cos baca.have a nice day