Tuesday, June 15, 2010

TV Host baru la

muka tahan panas & letih

12/06/2010(saturday)- Angka 12 ni macam keramat je...just keep it in mind ok,dear. Cerita3.Today is the day!start la minah ni bekerja sebagai pembebel dijalanan..atau lebih class di panggil..hosting.#sila baca post lepas if terlupa @mamai lalat.Segalanya pantas on Thursday lalui casting & saturday terus mula lalui jalan2 menuju ke Perak(lokasi pertama).

Soalan

1) Apa tu 'Disebalik Nama Jalan'???
2) Jalan je ke??tak berlari ke?merangkak ke?
3) pilot? juruterbang ke?

Jawapan

Terima kasih pada yang bertanya tu ye..(sendiri taip), Fath di selected to be host untuk new dokumentari program for RTM, diberi nama...'Disebalik Nama Jalan', Untuk semua jalan ke?ish3,baik nama jalan rumah ku. Rancangan ini hanya menyingkap nama2 tokoh yang telah diabadikan pada jalan2 utama dalam Malaysia ni.

Fath sebagai host akan pergi kesemua nama2 jalan yang terpilih & secara tak langsung mengkaji juga sejarah tokoh2. Apa sahaja yang kena mengena rumah tokoh tu ke, cucu cicit ke, makam ke..Fath harus ada.Lebih kepada jalan2 cari jalan.class gitu.muka signboard.13 episode kesemuanya.Travel 1 Malaysia!

kalau aku jadi juruterbang cam ner nak tengok nama jalan? pilot bermaksud sebagai pengenalan sesuatu program. For pilot jalan pertama ialah jalan Raja Chulan. Apa kena mengena pula ngada2 ke perak? babab kang!kata kita ngada2. Jalan Raja Chulan ada 3 di Malaysia ni. 1-di KL, 2-di Kuala Kangsar 3-di Sabak Bernam. Kami start di Perak dulu, fakta sejarah banyak disana. so..akan continue di KL & Sabak Bernam on 19 & 20th,june ni.* tunggu post for that nanti ok.

Layan la antara gambar yang sempat Fath snap dibawah ni.

1st day...

negeri Perak antara negeri tadahan hujan di Malaysia..jalan raya always basah.

Bertolak dari KL jam 9am,bersama2 dengan Director & crew2, singgah breakfast di hentian Rawang. Sambil tengok2 permandangan, ni ha!baca skrip.

skrip


Highway jem cos school holiday+ weekend, so lembab la kami sampai di hentian Ipoh, sampai zon perak je hujan memanjang..sabar je la.


bila hujan je singgah minum..

setting baik punya..

aktiviti malam kami di Taiping..

Hari pertama belum start membebel lagi, crew2 & director record permandangan & jalan2 berkaitan je..

2nd day...


chalet paling cantik, KamaLodge! di Taiping! tapi full..dok la hotel lain..

Terbaik!ini chalet!u all google la.Terkesima Fath,depan chalet ada tempat tunggang kuda & pelbagai.so link nya dekat sekitar zoo Taiping & Bukit Larut@ Maxwell Hill.Memang mencabar naik keatas puncak,tapi kami naik pajero la, tak mahal pun RM6 sekepala naik & turun.

mula membebel di puncak bukit Larut,Taiping.

nampak tak itu Bandar Taiping..

Pajero akan menghantar penumpang di paras 10km je. Lebih kurang 1035m dari paras laut.mahu naik sampai ke paling tinggi??setinggi 13km.jalan kaki la..boleh je kalau kaki u all mampu.Diatas ni la Fath mula hosting..berbelang kaki ku..

ditengah2 Bnadar Taiping

sape yang nak shoot ni?

Distesen Keretapi Taiping

Banyak lagi tempat yang kami singgah.antaranya...muzium Taiping,bangunan lama di Taiping..tapi pix tak ada la pula...

3rd day...
Galeri Sultan Azlan Shah!Superb!

Memang superb!u all datang sendiri & tengok segalanya ada!tapi mengenai sejarah sultan2 Perak la.Paling menariknya Taming Sari sedang dipamerkan sampai 18hb ni..*kalau dapat snap kan best.

Burger ke ni???

Ini lah Apam Masam

rasanya sama macam apam yang comel2 & warna warni di sertakan dengan kelapa tu yang jual kat kedai tu*cuba nak ingatkan, kenalkan?!good!


muka nak pulang ke hometown.


Banyak lagi tempat yang kami pergi tapi sayang tiada sape yang snap pix Fath semasa hosting tepi jalan...kelakar! standard la orang dok hon, say 'hai' & pelbagai..awak pula kena sengih sorang2.Itu la kerja ku!

Sepatutnya kami terus ke Sabak bernam then KL , memandangkan ada gangguan , cuaca hujan membataskan kami, so postpone to next week...But i'm so enjoy with this job walaupun letih sangat.This is my dream,jadi host sambil travel!Alhamdulillah tidak terhingga.

p/s: Nantikan post sambungan kisah semasa shooting for pilot ni lagi ok.thanks kerana sudi membaca.

No comments: