Monday, September 13, 2010

Raya Aidilfitri 2010 (part 1)


10/09/2010(Friday)
-1 hari di hari raya,alhamdulillah dapat lagi raikan Aidilfitri lagi penuh kegembiraan bersama family,wan (nenek) & saudara mara.Sama juga seperti U all *doakan keceriaan luar & dalam bersama. Bulan Syawal untuk kita manusia biasa ni saling bermaafan. Kena ke nak maafkan orang? nak minta maaf lagi? Jangan nak mengomel over, tanya hati tu. Still didn't get it? keep learning tentang Syawal & hati sendiri,alright?.good.Saya maafkan sesiapa saja yang saya kenal. ye!sesiapa sahaja!

Apa nak cakap selain minta maaf, halalkan makan minum..*duit raya tak de ye walaupun cakap macam karangan.

Pasti raya setiap tahun lain & terus lain, sedikit sebanyak ada perubahan. Pengalaman lepas mengajar ku, jangan biarkan sesiapa pun bagi sadis pada hati, emosi ,mental dan fizikal kita. 2010 adalah tahun untuk ku redah apa yang ku mahu, impikan , berkenan. Sampai tak hairan orang 'tak berkenaan' bising apa pun. Bila orang kata 'A' ,saya akan jawab ' HEI', *ikut suka hati je. Tenung saja baju raya ku tahun ni. GLAM?! *ikut suka hati juga. Baju impian lebih tepat.terutama bahagian kain tu.buat ku senyum 24/7.

Persiapan raya tahun ni tak serancak macam sebelum ni, cos' kerja then terus macam gelabah untuk perayaan HEBAT ni.Bikin mana yang sempat, beli biskut raya & baju raya ok je, yang lain? gigit jari seperti tak sempat lengkap.! lagi 1, duit raya pun makin bertambah!input or output? both sama je.janji happy beb!H.A.P.P.Y!


Selagi tak paksa, mana kan tahu si bongsu a.k.a kembar lain tahun ku ni untuk pakai baju kurung & warna tema yang sama. Dia lasak macam Mrs.Salt, berseluar je dambaan dia.



Teruja muka ku tengok rumah wan ku ceria bewarna kuning di-raja untuk tahun ni. Bergambar walaupun seketika, lemas untuk bertahan dengan baju raya seberat beratnya ni..Baju MONSTER ni 1 je tapi kasut raya sampai 4 pasang. Boleh pakai untuk 4 tahun lagi.Baget tahi ayam je tu.

Seperti Mak & anak. Sesuai benar la dikenakan soalan BONUS je memanjang bila di meja makan bersama makcik saudara. same topic..'bila nak kahwin', tadah tangan terus berdoa adalah lebih afdal.*boleh lari tak lepas tu?chow!

Lemang & rendang Nogori adalah terbaik dipagi raya!*jangan panggil raya tanpanya.ngerti.

Bagai di tepi pantai .bawah pokok rambutan tepi rumah je ni.* tak perlu buat muka jealous,maceh.

Saya setuju dengan pantun ni :-

Bila bercinta tidur tak lena mandi tak basah makan tak kenyang,
bila tak bercinta tidur senang mandi senang makan lagi senang,
bila da
h makan perut jadi kenyang,
hati pun jadi senang
.

*apa punya pantun la ni. Sekali toleh nampak macam penat je pix atas ni.macam la kan. hakikatnya, kenyang melampau ni.Non-stop bedal biskut raya.YES I am.

Commercial break jap...lihat la buah hati ku sekarang, seekor tu tunjuk perasaan tak nak keluar dari kereta, memberontak sakan dia tak dapat ikut balik kampung. Hanya si comel Thompoq yang lepas ,dia masih kecil dan menyusu botol lagi.


Mereka masih anggap ku sama seperti dulu. Ada kata berubah ke? perubahan je kan?pandang dinding dan renungkan.*renung gambar sendiri.ceh!

I LOVE U,Ryan Mikhail!! anak sedara pertama ku!lihat mata bulatnya!grrrram!!

11/09/2010(Saturday)-2 syawal.Di kampung Juasseh Tengah sudah menjadi adat, semua menziarah kubur pada raya ke-2 siap tahlil sekali.

untuk memantapkan memori tentang salasilah keturunan. Ziarah kubur arwah atok & moyang2. Al-Fatihah. Balik terus tidur. Lepaskan letih yang terkumpul.& watching TV sambil tidur lagi.

Panggilan 'dia' membahagiakan

12/09/2010(Sunday)-
3 syawal yang jauh. jauh memandu ke Pasir Besar. Sumpah jauh sampai membahayakan semua orang ketika memandu.1st time mengantuk sangat sanggap.Demi raya, dah ku katakan redah apa saja.

mereka sweet dari gula-gula.Sepupu rapat duduk rapat-rapat.


13/09/2010(Monday)
-Pulang ke asal mu!Raya adalah CUTI & percutian terbaik! jauh dari kesibukkan kota, kerja. Sangat tenang di desa. Tapi segalanya ada di kota. Saudara mara sebelah mama, kawan2, kerjaya & hati ku disitu. I love my hometown,KL. Akhirnya penantian 'mereka' yang setia menunggu ku pulang. Dah sejuta kali ucapkan SAYANG ,sayang U, kamu, awak, kau, dia, mu & blablabla.Esok kita berjumpa lepaskan RINDU masing-masing.*serang hendap raya.

p/s: Nantikan Raya Aidilfitri 2010 (part 2) & 3? & 5? teruskan membaca. MACEH.

No comments: