Wednesday, September 23, 2009

SeLaMaT HaRi RaYa AiDiLfItRI-Kepulangan

Sebelum Fath menceritakan hari kepulangan ini adalah lebih baik dimulakan dari sehari sebelum hari pemergian pada 18/09/2009(friday). Dimana hari terakhir kerja dalam bulan puasa. Semangat raya yang makin membuak-buak tidak terkata. Sebelum pulang ,jalan -jalan terlebih dahulu mencari sepatu baru untuk diri sendiri ,eh...terjumpa pula kenalan business terus dia mengajak Fath berbuka puasa bersama rakan media beliau. Pada mulanya Fath menolak akan tetapi susah benar untuk berjumpa kenalan seorang ini Maka berbuka puasa la kami di restaurant korean di Plaza Pantai, Bangsar. Ramainya...Best juga makan sambil masak ni..Tiba masa pulang ke rumah tiba-tiba dapat duit raya. yeah!!dapat duit raya!! Setiba dirumah terus mandi dan tidur sebentar , letihnya..lebih kurang jam 11 p.m bangkit la dari tidur terus capai beg, lipat baju-baju untuk balik kampung! tidak lama kemudian Fath menerima sms yang tidak berapa sedap dibaca..teruskan bermesej sehingga membuatkan Fath terus capai kunci kereta dan hand beg.

19/09/2009(saturday)-Lebih kurang jam 12.30 a.m tiba di Danau Kota. Jumpa Enya di sana untuk pemberian hadia raya, aziz, shaquaini dan syira pun ada disitu.lebih kurang jam 4 a.m kami lepak makan sahur di restaurant berdekatan.Tepat jam 5 a.m Fath selamat sampai di rumah mama dan ayah tengah bersiap untuk sahur.Fath pula sambung packing yang tergendala tadi.Untuk mengelakkan dari mengantuk Fath meneguk se-tin air kacip fatimah. Tunggu pula kedatangan kakak dan abang ipar. Setiba sahaja,fath dan adik Fath , Nisah bergegas ke kereta dan terus gerak bersama-sama mereka menuju ke destinasi.Macam tidak percaya Fath drive kereta dalam keadaan puasa, mengantuk dan emo. hilang sudah semangat raya sebenarnya. Jangan tanya kenapa.Alhamdulillah selamat sampai walaupun lewat , maklumlah semua orang berpusu-pusu pulang ke kampung.Terus tidur sampai jam 5 p.m , gila lama.Aaaaarggghhh!!!tidak....lagi 2 jam sahaja lagi nak berbuka...bulan mengambang pula.adeh...kena la ganti puasa satu hari. Bawa sepupu dan adik pergi bazar ramadhan dan berbuka di rumah. Tiba aktiviti yang dinantikan...masak kuah kacang. nasi impit, rendang ayam, rendang daging dan lemang! best!!budak-budak bakar mercun...fath pula separuh happy.kenapa?senggugut!rasa macam nak sepak orang je.hati pula sedih yang amat.oleh itu jangan dekat dan jangan tanya kenapa.
20/09/2009(sunday)-Tidak sedar tertidur atas sofa, terjaga pula jam 4.40 a.m terdengar ada orang masih berborak..rupanya abang ipar dan pak su yang masih membakar lemang. Raya!raya!raya!! best nya mereka pergi sembahyang raya.Fath pula mencantikkan diri.Pulangnya mereka dari masjid tiba saat yang dinantikan untuk bersalaman dan bermaafan. Eh...talifon sengaja dibiarkan begitu sahaja kerna tidak berhenti berbunyi dari mesej dan panggilan raya. Maaf ya Fath sibuk dan tidak ada mood. Beraya ke rumah Mak teh pula sebab wan ada di sana. Wah...ramai kemudiannya kedatangan sepupu yang lain..selepas makan lunch pulang ke rumah mak su rehat la...satu badan sakit ni...Aktiviti malam pula adalah makan..haha..berborak ...tengok tv dan layan album gambar..hahhaa...memang kelakar tengok gambar masa kecil...kami sepupu memang comel dan berhingus....mak su simpan dengan baik.terima kasih mak su.

21/09/2009(monday)
- Fath dikejutkan oleh kakak, dia dan suami nya mahu pulang ke Sungai Buloh. Raya rumah keluarga mertua. Dapat duit raya dari Kakak!!yeah!!tidur balik sampai jam 12.30 pm bangkit dan terus mandi. tidak ada mood la..nak beraya..baring dan tengok tv sahaja. satu hari tidak kemana sebab ramai pula yang datang beraya.

22/09/2009(Tuesday)
- Bangkit seawal jam 7 a.m terus bersiap , sarapan dan gerak ke senawang untuk beraya dirumah pak long pula tetapi hanya berdua bersama Nisah, maklumlah semua ada transport sendiri balik pun sendiri-sendiri. Selepas makan tengah hari terus menuju jalan highway ke Kajang.Jalan yang agak slow oleh kerana ramai juga ingin pulang ke kota. Kepulangan ini dinantikan oleh beberapa insan. Setiba dirumah jm 2.30 p.m kucing-kucing kesayangan menanti. selesai diberi makan, adik keluar dating dan beraya . Fath? pecut ke Kuala Lumpur buat kejutan pada kawan-kawan. Datang bukan nak beraya pun , nak borak je...S.H.A !! selamat pengantin baru nanti ya..Nahar , thanks teman Fath basuh kereta dan borak,lepak sampai jam 10 p.m terus pulang,tidak lama kemudian mama dan ayah pun sampai dari kampung.Jam 2 a.m tidur.

23/09/2009(Wednesday)-Lewatnya bangkit jam 1 p.m, bersiap dan mengemas. keluarga Enya mahu datang raya.Sebelum itu Fath akan beraya terlebih dahulu. Rumah abah! Semua ada dirumah, termasuk lah anuar zain celup.hahah..jangan marah ye eddie..selesai raya, Fath dan geng-geng Pendek ni lepak minum di restaurant Aiza fav diorang. Sebelum itu Fath bawa Amat, adik angkat kesayangan Fath makan di KFC.Setahun lebih sudah rasanya tidak lepak dengan mereka seramai berbelas-belas orang ni..jadi kekok pula. Macam biasa fath akan dijadikan bahan gurauan diorang, Maklumlah Metro Point sebelah restaurant tu sahaja, kenapa? Outlet Emas Sri Pinang ada didalam tu..gambar Fath banyak dekat dalam tu..kelakar la...dapat tangkap tak?buat-buat paham je la..Keluarga Enya datang, meriah rumah..Enya..mu tinggal camera la..mak ngah simpan kan dah pun.Tidur...esok mahu kerja...zzzzzzzz...

No comments: