Thursday, November 18, 2010

5 cara kekal sihat dengan mudah


13/11/2010(saturday)-Seperti yang Fath dah bagi tahu last week..ber-jogging dihujung minggu. Kali ni tak la menarik mana pun tapi tertarik.Tertarik dengan beruk dan Babi. cisdel! mencarut! dah memang betul jumpa Babi. Tak akan nak panggil 'baby'?!puweiii!.Kali ni aktiviti di Ampang.1st time sampai di atas bukit tu dan 1st time tengok babi depan mata selain dekat zoo, & paling BEST, 1st time kena usik oleh beruk!cilaks!beruk jantan ok!dari arah belakang pula tu.memang nightmare.

Ramai baget kesihatan badan perlu dijaga dengan melakukan senaman & pelbagai aktiviti kan? Tak semestinya U all.Selain makan makanan yang berkhasiat, tidur cukup, minum air, seluruh badan bersih & etc tu....ada lagi 5 cara yang korang mungkin terlepas pandang.


1-Ketawa

Mungkin ada yang tahu & mungkin tak, bahawa ketawa dapat menjaga kesihatan badan.Senang cerita la, hormon stress dalam badan yang boleh menyebabkan tekanan akan menurun apabila kita ketawa.ha.ketawa selama 12 jam memberi kesan positif pada badan kita.ha.I boleh gila kalau tak ketawa sehari.

2-Masa bersama Rakan

Yang ni Mak like! semua orang sibuk dengan macam2 agenda kan?, tapi apa salahnya luangkan masa sikit bersama kawan, kawan la tempat korang bercerita, penawar duka & berkongsi masalah. Kelapangan bersama mereka sedikit sebanyak dapat mengurangkan tekanan korang.Friendship forever!


3-Sayang menyayangi

Ini paling terbaik! dengan adanya rasa sayang je, kita boleh sihat. Selain sayang pada keluarga ,pada yang teristimewa juga boleh membuatkan kehidupan diwarnai dengan keceriaan. & juga paling mujarab ,boleh merawat duka.xoxo.




4-Hindari sifat dengki

Berkelakuan baik, berbudi bahasa..tu 'kacang' je..semua orang boleh jadi 'plastik', tapi rasa dengki, cemburu dalam hati tu, susah orang nak hindarkan. memang rasa itu dalam hati, tak nampak diluar ,tapi ia boleh menyebabkan diri tak ceria & kemurungan.Cantik sangat ke perangai macam tu? sebab tu muka nampak tua dari sepatutnya.biar cantik dalam juga ye.

5-Berfikiran positif

Bab ni paling sukar orang nak pupuk. Bukan senang & bukan susah pun nak amalkan. Semua atas diri sendiri. Nak cantik selalu tak? sentiasa lah berfikiran positif, cuba la dari perkara yang kecil dulu.hati senang,otak pun lapang & badan pun sihat.

segaknya..selalu ketawa kot.

babi betul punya babi.ambik!I sebut apa yang I nampak.

p/s:tak nak jumpa beruk lagi.horror.

3 comments:

Admiral Hafiz said...

hehe
nice tips!
besh




Admiral Hafiz Official Website: Admiral'z Legacy

Nuwul Makjah said...

woot2 ku sokong no 3 hahahahhaa

nikman said...

gambar babi pon nak amik ke?haha